Uniunea Europeană a salutat desfăşurarea alegerilor prezidenţiale şi legislative în Taiwan şi i-a felicitat într-un comunicat pe "toţi alegătorii care au participat la acest exerciţiu democratic", fără a-l menţiona însă pe preşedintele ales Lai Ching-te.

''UE rămâne preocupată de tensiunile tot mai mari din strâmtoarea Taiwan şi se opune oricărei încercări unilaterale de a schimba statu quo-ul'', se arată în comunicatul purtătorului de cuvânt al şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell. UE subliniază că pacea şi stabilitatea în strâmtoare sunt esenţiale pentru securitatea şi prosperitatea în regiune şi în lume, notează Agerpres.ro.

Partidul Democrat Progresist (DPP), aflat la guvernare, şi-a păstrat puterea, candidatul său, Lai Ching-te, cunoscut şi sub numele de William Lai, fiind ales preşedinte în locul preşedintelui demisionar Tsai Ing-Wen.

În Taiwan, acesta este primul partid politic care câştigă trei mandate consecutive de când populaţia din această ţară insulară democratică a început să îşi aleagă direct preşedintele în 1996.

Este de aşteptat ca rezultatul să irite Beijingul din cauza rezistenţei DPP faţă de regimul chinezesc, comentează DPA.

Ceilalţi doi candidaţi, Hou Yu-ih, în vârstă de 66 de ani, candidat din partea Kuomintang (KMT), care pledează pentru legături mai strânse cu Beijingul, şi Ko Wen-je, în vârstă de 64 de ani, din partea micului Partid Popular din Taiwan (TPP) care se prezintă ca fiind anti-sistem, şi-au recunoscut înfrângerea.

Toţi trei au făcut apel la menţinerea statu quo-ului în Taiwan dacă vor fi aleşi, fără a urmări nici independenţa insulei şi nici unificarea acesteia cu China continentală, scrie Kyodo.

China, care urmăreşte reunificarea Taiwanului, prin forţă dacă este necesar, l-a acuzat pe Lai că este un susţinător al independenţei şi un "perturbator". Cele două părţi au fost guvernate separat de când s-au despărţit în 1949 din cauza unui război civil.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri