China a lansat sâmbătă manevre militare în jurul Taiwanului ca un "avertisment sever", potrivit presei de stat, după ce Beijingul a protestat împotriva unei escale în Statele Unite a vicepreşedintelui insulei, William Lai, informează AFP.

Taiwanul a transmis că a detectat 42 de incursiuni ale avioanelor militare chineze în zona sa de apărare aeriană de când China a anunţat lansarea exerciţiilor militare, sâmbătă dimineaţa devreme, informează AFP.

Ministerul Apărării taiwanez a informat într-un comunicat că a "detectat succesiv 42" de incursiuni "începând cu ora 09:00 (01:00 GMT)" sâmbătă.

Printre aceste incursiuni, 26 de avioane de război au traversat linia mediană a strâmtorii Taiwan, a menţionat ministerul în comunicatul său.

Potrivit aceluiaşi document, la manevre au participat şi opt nave chineze, despre care Beijingul a spus că vizează simularea "condiţii reale de luptă".

Ministerul taiwanez a transmis totodată că "armata naţională monitorizează şi foloseşte metode de recunoaştere pentru a controla strict" situaţia, adăugând că a trimis avioane şi nave.

China a anunţat sâmbătă dimineaţă că a lansat "patrule aeriene şi maritime comune şi exerciţii militare navale şi aeriene în jurul insulei Taiwan", potrivit agenţiei oficiale de ştiri Xinhua, care a citat un purtător de cuvânt al armatei.

Aceste manevre au loc după ce vicepreşedintele taiwanez William Lai a făcut escale la New York şi la San Francisco, înainte şi după o vizită a sa în Paraguay.

Ministerul Apărării din Taiwan: Manevrele militare ale Chinei, "o provocare iraţională"

Ministerul Apărării din Taiwan a exprimat "condamnarea fermă" a manevrelor militare comune aeriene şi maritime pe care China le-a început sâmbătă în jurul insulei, numindu-le o "provocare iraţională", potrivit unui comunicat postat pe site-ul său şi citat de EFE.

Ministerul a informat că "va trimite forţe adecvate pentru a face faţă situaţiei" şi că "va apăra libertatea, democraţia şi suveranitatea teritoriului prin acţiuni concrete".

Instituţia de forţă a mai subliniat că în ultimii ani China a "trimis în continuu avioane şi nave pentru a hărţui Taiwanul", "dăunând securităţii regionale".

De data aceasta, Beijingul "a profitat de un pretext pentru a începe un exerciţiu militar" care "dovedeşte mentalitatea militaristă şi natura hegemonică" a Chinei, a transmis ministerul de la Taipei.

Potrivit ministerului, Taipeiul a răspuns prin ''reglarea fină'' a sistemelor de rachete şi monitorizarea de către forţele armate a raidurilor efectuate de avioane şi nave chineze, care au devenit obişnuite în ultimele luni.

Partidul de guvernământ taiwanez: China încearcă să influenţeze alegerile din ianuarie cu aceste manevre

Partidul Democrat Progresist (PDP), la guvernare în Taiwan, a apreciat sâmbătă că, în afară că încearcă să pună presiune asupra insulei, manevrele militare ale Chinei au ca scop şi influenţarea alegerilor din Taiwan, care urmează să aibă loc în ianuarie, transmite Reuters.

Taiwanezii sunt hotărâţi să se apere şi nu vor ceda niciodată ameninţărilor cu forţa, a transmis la rândul său Consiliul pentru Afaceri Continentale însărcinat cu elaborarea politicilor guvernului taiwanez cu privire la China.

Beijingul ar trebui să înceteze să mai folosească forţa şi intimidarea şi să înceapă dialogul, a transmis consiliul într-un comunicat.

"Republica Chineză, Taiwanul, este o ţară suverană şi are dreptul legitim şi legal să poarte interacţiuni diplomatice normale cu ţările prietene", a adăugat Consiliul pentru Afaceri Continentale în comunicatul său, folosind numele oficial al insulei.

În fine, biroul prezidenţial taiwanez a transmis sâmbătă că armata şi echipa de securitate naţională ale Taiwanului "înţeleg în totalitate" activităţile armatei Chinei şi a adăugat că R.P. Chineză "îşi ignoră responsabilităţile internaţionale" cu astfel de ameninţări.

Manevrele militare lansate sâmbătă de China în jurul Taiwanului se doresc a fi un "avertisment sever", potrivit presei de stat de la Beijing, după ce autorităţile chineze au protestat împotriva celor două escale în Statele Unite ale vicepreşedintelui William Lai, considerat favorit la următoarele alegeri prezidenţiale taiwaneze care vor avea loc în luna ianuarie.

China nu-l agreează deloc pe Lai pentru unele comentarii făcute mai demult, când s-a autointitulat "lucrător pentru independenţa Taiwanului". Pe parcursul campaniei, însă, el s-a angajat să păstreze statu quo-ul şi s-a oferit în mod repetat să poarte discuţii cu Beijingul.

Confirmarea manevrelor militare ale Beijingului a fost însoţită de o "salvă" de articole publicate de presa de stat care îl condamnă pe Lai, remarcă Reuters.

Agenţia de presă chineză Xinhua a publicat sâmbătă un material de presă de peste 400 de cuvinte, pe care l-a numit "material explicativ", cu titlul "Lai mincinosul, scandalagiu înveterat care acţionează pentru 'independenţa Taiwanului''' şi în care atrage atenţia că "'independenţa Taiwanului' înseamnă război, cea mai puţin dorită opţiune de către taiwanezi".

''Detaliile istorice ale chestiunii Taiwanului sunt clare, la fel şi faptul legal că Taiwanul face parte din China. Deşi China continentală şi Taiwan încă nu au fost reunificate, teritoriul şi suveranitatea Chinei au fost întotdeauna indivizibile şi nicio divizare nu va fi tolerată'', scrie Xinhua.

În prezent, relaţiile între cele două maluri ale strâmtorii se confruntă cu o alegere majoră între pace şi război, între prosperitate şi recesiune, scrie Xinhua, care adaugă: "'Independenţa Taiwanului' contravine păcii şi stabilităţii între cele două maluri ale strâmtorii (între China continentală şi Taiwan - n.r.). Afectează interesele populaţiei Taiwanului (...)".

Beijingul consideră Taiwanul - autoguvernat democratic - drept teritoriu al său, revendicare respinsă cu fermitate de către guvernul de la Taipei, şi denunţă sistematic întâlnirile la nivel înalt dintre taiwanezi şi oficiali străini.

Din 1979, Washingtonul recunoaşte un singur guvern chinez, cel de la Beijing, continuând în acelaşi timp sa sprijine autorităţile taiwaneze, în special prin importante vânzări de arme.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri