Experţii Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) au observat, în ultimele zile, apariţia unor conturi şi videoclipuri sponsorizate care promovează tentative de fraudă pe YouTube, scrie Agerpres.

"Metoda este destul de simplă şi eficientă pentru atacatori, aceasta fiind deja extensiv folosită pe platformele #Meta. Infractorii cibernetici creează conturi de Google (Youtube), pe care plasează informaţii şi elemente vizuale care au ca obiectiv inducerea în eroare a utilizatorului. În cazul prezentat astăzi, un astfel de cont creat la finalul lunii septembrie se "deghizează" în compania Transgaz şi promovează o reclamă falsă, care oferă oportunităţi ireale de îmbogăţire rapidă prin investiţii care ar fi susţinute de compania în cauză şi de Guvernul României. Clipul împrumută şi logo-ul B1.tv pentru un grad sporit de încredere oferit audienţei. Mai departe, aceste clipuri create (cel mai probabil) cu o soluţie de tip text-to-speech, încearcă să convingă utilizatorii să acceseze un site de phishing şi să introducă date personale, date de autentificare sau date financiare", a menţionat DNSC, într-o postare pe pagina oficială de Facebook a instituţiei.

În legătură cu această metodă de atac, Directoratul a emis, deja, o alertă în luna septembrie a acestui an.

Specialiştii DNSC recomandă utilizatorilor o serie de metode care pot ajuta la evitarea unor evenimente neplăcute: analizaţi cu atenţie informaţiile culese din mediul online; evitaţi accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate care oferă oportunităţi rapide de îmbogăţire; raportaţi astfel de postări pentru fraudă către reţeaua socială; nu furnizaţi date pentru a vă înscrie în asemenea programe-capcană; verificaţi întotdeauna pe site-ul ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiară - informaţii referitoare la posibile fonduri care au ca scop înşelarea investitorilor sau referitoare la fonduri neautorizate ori care nu prezintă încredere.

De asemenea, în cazul în care s-au introdus datele cardului sau de autentificare la conturile de internet banking, trebuie sesizată imediat banca, iar dacă există şi o pagubă prin această metodă este indicată depunerea unei plângeri la Poliţia Română, fizic sau online. În plus, dacă se observă în mediul online iniţiative similare, acestea trebuie raportate ca fraudă către reţeaua socială şi către DNSC (adresa de e-mai alerts@dnsc.ro sau la numărul unic 1911).

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri