Viza de flotant 2024. Ce este și ce acte sunt necesare pentru a o obține

Viza de flotant, care mai este cunoscută și ca adeverință de flotant, este un act oficial emis de autoritățile locale din România. Documentul atestă că un cetățean locuiește la o altă adresă decât cea din actul de identitate, chiar dacă nu deține acea proprietate sau nu are contract de închiriere pe numele său. Viza de flotant permite unei persoane să beneficieze de servicii publice și de drepturi electorale la adresa la care locuiește, dar și de alte drepturi pe care le vom detalia mai jos.

Practic o persoană care nu mai locuiește la adresa din buletin, cum este, de pildă un student (care stă la cămin sau în chirie) sau un tânăr care lucrează în alt oraș decât cel în care s-a născut, va putea vota la alegerile locale, în orașul în care s-a stabilit. Cei mai mulți români își fac viză de flotant în preajma alegerilor locale.

Important de precizat este că viza de flotant se face pentru o persoană care locuiește mai mult de 15 zile la o altă adresă decât cea din buletin.

Ce beneficii oferă viza de flotant:

  • Acces la servicii publice (ex. înscrierea copiilor la școală, asistență medicală, ajutoare sociale)
  • Drepturi electorale (posibilitatea de a vota la alegerile locale)
  • Declarații fiscale (persoana care are viză de flotant se poate folosi de aceasta pentru a declara veniturile și pentru a plăti impozitele din acea localitate sau din acel sector, dacă ne referim la București)
  • Înregistrarea autoturismului (dacă îți achiziționezi o mașină și vrei să o înregistrezi la altă adresă decât cea din actul de identitate, viza de flotant este necesară)
  • La locul de muncă (unii angajatori pot solicita viză de flotant persoanei care dorește să se angajeze)

Viza de flotant 2024. Ce acte sunt necesare pentru a o obține și cât costă

Viza de flotant poate fi solicitată de la Primăria din raza teritorială în care persoana dorește să se înregistreze cu domiciliul temporar. Potrivit infocons.ro, actele pot varia în funcție de primăria de la care se solicită, dar și de situația personală a persoanei respective. Totuși, următoarele acte sunt necesare indiferent de localitatea sau de sectorul în care te afli:

  1. Act de identitate (carte de identitate sau pașaport)
  2. Cerere de viza de flotant completată (care poate fi obținută de la primăria din raza în care se află locuința în cauză)
  3. Cererea de luare în spațiu (care trebuie completată de persoana care te primește temporar în spațiu, ce poate fi atât persoană fizică, cât și juridică)
  4. Documente care certifică dreptul de folosință a proprietății (contract de închiriere, titlu de proprietate, adeverință de la proprietar);
  5. Declarație pe proprie răspundere (anexa nr. 14 la lege)
  6. Alte documente ce pot fi solicitate de autorități ( precum certificatul de naștere sau de căsătorie, în funcție de caz, adeverință de la locul de muncă, acte de studii etc.)

Viza de flotant nu se eliberează contra unui cost, însă cel care o solicită va trebui să achite o taxă de timbru care costă 5 lei. Aceasta poate fi plătită fie la ghișeul de taxe și impozite, fi direct la Poștă. Procedura de eliberare a vizei de flotant durează între 15 și 30 de zile, însă termenul poate fi uneori și mai mare. De menționat, totodată, că viza de flotant se acordă pentru o perioadă de maximum un an, ceea ce înseamnă că după depășirea acestui termen, documentul va trebui refăcut.

Viză de flotant vs mutație

Viza de flotant nu trebuie confundată cu mutația, cu toate că ambele procese fac referire la înregistrarea unei persoane la o anumită adresă. Mutația reprezintă schimbarea permanentă a domiciliului, în baza unui act legal, cum ar fi un contract de închiriere care se află pe numele persoanei în cauză, un act de proprietate sau un contract de vânzare-cumpărare. Mutația este o procedură permanentă și implică schimbarea adresei din actul de identitate, pe când viza de flotant nu.

Cum poți vota la alegerile locale din 2024, cu viză de flotant

Până de curând, cei care voiau să voteze cu viza de flotant, în altă localitate decât cea din actul de identitate o puteau face doar dacă dețineau deja acest act cu cel puțin șase luni înainte de alegerile locale. Însă, Ordonanța de urgență privind comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare (care vor avea loc pe 9 iunie) include prevederi noi, care permit și celor care nu și-au făcut viză de flotant până la această dată (în speță data publicării acestui articol) să beneficieze de mai mult timp pentru a o obține.

Astfel, potrivit „Ordonanței de urgență privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024”, în articolul 14 este stipulat următorul aspect: „cetăţenii cu drept de vot care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală cu mai puţin de 60 de zile înaintea datei scrutinului îşi vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care îşi au domiciliul”.

Practic, Legea 115/2015 a fost modificată, după ce mai multe ONG-uri au strâns semnături prin care solicitau prelungirea termenului de obținere a vizei de flotant. Până la această modificare, cei care voiau să voteze la alegerile locale prin intermediul vizei de flotant, o puteau face doar dacă aceasta era obținută cu până la 6 luni înainte, adică până în februarie 2024.

Conform noilor reglementări, termenul limită până la care se poate face viză de flotant cu care se va putea vota este de 10 aprilie.

„Veste bună pentru tinerii din România! Vocea noastră a fost auzită, iar tinerii vor putea vota la alegerile locale din 9 iunie în localitatea în care locuiesc, studiază sau muncesc, chiar dacă la acest moment nu au viză de flotant. Proiectul de OUG privind comasarea alegerilor locale și europarlamentare prevede că doritorii își vor putea face viza de flotant cu până la 60 de zile înainte de data alegerilor, nu cu 6 luni așa cum era prevăzut inițial”, se arată într-o postare publicată pe pagina de Facebook a ONG-ului Tinerii Votează.

Sursa foto: Agerpres