Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a insistat ca Uniunea Europeană (UE) să crească rapid livrările de obuze de artilerie, indispensabile Kievului pentru a contracara atacurile ruse, informează AFP, conform Agerpres.

Ministrul ucrainean, care l-a primit pe şeful diplomaţiei UE, Josep Borell, a cerut celor 27 de state membre "să semneze contracte pe termen lung cu întreprinderile" ucrainene de apărare, "să reorienteze contractele existente pentru livrare de obuze Ucrainei" şi "să crească importurile de muniţii provenite din ţări terţe".

Dmitro Kuleba şi-a exprimat de asemenea regretul cu privire la situaţia "confuză" din SUA, unde Congresul nu reuşeşte de mai multe luni să voteze o nouă anvelopă de ajutor crucial pentru Kiev în faţa invaziei ruse.

"Ieri seara, am primit de la Washington cel mai recent raport asupra scenariilor posibile şi unele dintre ele sunt demne de romane poliţiste", a spus Kuleba. "Totul este foarte confuz, depinde de numeroşi factori şi poate merge fie la dreapta, fie la stânga, fie drept înainte", a adăugat el, evocând un "nod foarte complicat".

El a îndemnat SUA să urmeze exemplul europenilor şi să demonstreze "leadershipul lor în apărarea intereselor comune".

Şeful diplomaţiei europene i-a îndemnat la rândul său pe europeni să ajute Ucraina "oricât ar costa", la scurt timp după loviturile sângeroase asupra capitalei ucrainene.

Cel puţin patru persoane au fost ucise la Kiev, într-un nou atac rus "masiv" al Rusiei.

Borrell, ca o mare parte dintre locuitorii capitalei ucrainene, şi-a încheiat noaptea în adăpost, aşteptând sfârşitul alertei care a durat circa două ore.

"Peste 40.000 de alerte" de acest tip au avut deja loc de la începutul invaziei ruse asupra Ucrainei, pe 24 februarie 2022, a amintit Borrell în faţa presei, aducând un omagiu victimelor înregistrate în timpul nopţii, alături de prim-ministrul ucrainean Denis Şmîhal.

"Nu vom fi niciodată capabili să egalăm sacrificiul vostru, însă putem să fim alături de Ucraina în solidaritate totală cu poporul său", a subliniat şeful diplomaţiei europene, în a doua zi a vizitei sale la Kiev.

Furnizarea de obuze de artilerie este o prioritate pentru Ucraina, a amintit Kuleba, în timpul unei conferinţe de presă alături de Borrell.

Prin urmare, europenii trebuie să se angajeze să ajute Ucraina "oricât ar costa" şi "oricât de mult timp va fi necesar", a afirmat el, într-un moment în care Kievul cere mai multe arme şi muniţii în războiul său împotriva Rusiei, care va intra în curând în cel de-al treilea an.

"Dacă îl veţi întreba pe un soldat de ce are el nevoie cel mai mult, eu cred că el va răspunde: muniţii", a adăugat Kuleba. Forţele ruse trag de cinci ori mai multe obuze decât artileriştii ucraineni, potrivit mai multor experţi. Prin urmare, este o urgenţă să existe capacitatea de a semna contracte pe termen lung cu industria apărării, de a lansa o veritabilă "piaţă unică" a apărării în UE, a subliniat el.

"Resimţim acest deficit de muniţii în fiecare zi", însă chiar şi aşa Rusia nu câştigă, a mai dat Kuleba asigurări.

Borrell a amintit că europenii vor fi în măsură să livreze Ucrainei 1,15 milioane de obuze înainte de sfârşitul anului. Ei s-au angajat anul trecut să furnizeze un milion de obuze înainte de sfârşitul lui martie, dar s-au acumulat întârzieri.

Sursa foto: Shutterstock / Dizfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri