Summitul Uniunea Europeană-China are loc în zilele de 7 şi 8 decembrie 2023, la Beijing, fiind primul summit în format fizic din 2019, desfăşurat între cele două părţi. Accentul va fi pus pe relaţiile UE-China şi pe problemele internaţionale, inclusiv războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi situaţia din Orientul Mijlociu, scrie Agerpres.

În cadrul celui de-al 24-lea summit UE-China, preşedintele chinez, Xi Jinping, şi premierul Li Qiang se vor întâlni cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în două sesiuni separate. La summit va participa şi Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell.

UE va susţine, în cadrul summitului, necesitatea de a sprijini ordinea internaţională multilaterală bazată pe reguli şi va aminti de abordarea UE în ceea ce priveşte reducerea riscurilor şi securitatea economică.

UE vrea să găsească o soluție pentru dezechilibrul balanței comerciale cu China

La 5 decembrie 2023, cu două zile înaintea summitului dintre cele două părţi, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a menţionat că Uniunea Europeană nu va tolera la nesfârşit un dezechilibru în schimburile sale comerciale cu China, afirmându-şi totodată preferinţa pentru "soluţii negociate". Deficitul UE în relaţiile comerciale cu China s-a dublat în ultimii doi ani, atingând în anul 2022 cifra record de 390 de miliarde de euro. "Dezechilibrul este vizibil", exporturile chineze către Uniunea Europeană sunt de trei ori mai mari decât cele ale UE către China, a remarcat Ursula von der Leyen. "Cu alte cuvinte, când aveţi trei containere care vin din China spre Europa, două dintre ele se întorc goale" în China, a ilustrat ea. În general, a sintetizat şefa Comisiei Europene, în ultimele decenii China şi-a diminuat "sistematic dependenţa faţă de lume şi a crescut dependenţa lumii faţă de China".

La Consiliul European din 30 iunie 2023, liderii UE au purtat o discuţie strategică privind relaţiile UE cu China, în concluziile adoptate aceştia reafirmând abordarea multifaţetă a UE faţă de China, în cadrul căreia "aceasta este simultan un partener, un concurent şi un rival sistemic". "În pofida sistemelor lor politice şi economice diferite, Uniunea Europeană şi China au un interes comun de a urmări relaţii constructive şi stabile, întemeiate pe respectarea ordinii internaţionale bazate pe norme, pe o colaborare echilibrată şi pe reciprocitate.", se mai arată în concluziile adoptate în iunie 2023.

Războiul Rusiei, pe agenda summit-ului.

În context, liderii Uniunii au făcut apel la China să facă presiuni asupra Rusiei, pentru a pune capăt războiului din Ucraina. "Membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, China are o responsabilitate specială în ceea ce priveşte susţinerea ordinii internaţionale bazate pe norme, a Cartei Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a dreptului internaţional. Aşadar, Consiliul European invită China să facă presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului său de agresiune şi pentru a-şi retrage imediat, complet şi necondiţionat trupele din Ucraina.", se mai evidenţiază în concluziile Consiliului European din 30 iunie 2023.

Nu în ultimul rând, la 30 iunie 2023, Consiliul European a salutat reluarea dialogului privind drepturile omului cu China şi şi-a reiterat preocupările cu privire la munca forţată, la tratamentul aplicat apărătorilor drepturilor omului şi persoanelor care aparţin minorităţilor, la situaţia din Tibet şi Xinjiang, precum şi cu privire la respectarea angajamentelor anterioare ale Chinei legate de Hong Kong.

Anteriorul summit UE-China, cel de-al 23-lea, a avut loc la 1 aprilie 2022 prin videoconferinţă. UE şi China au discutat pe larg despre agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, care pune în pericol securitatea mondială şi economia mondială, precum şi securitatea alimentară şi energetică. De asemenea, UE a îndemnat China să sprijine eforturile de a pune capăt imediat vărsării de sânge în Ucraina, ţinând seama de rolul Chinei în lume, ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, precum şi de relaţiile sale deosebit de strânse cu Rusia. Un alt subiect abordat la summitul din 1 aprilie 2022 a fost piaţa unică, UE exprimându-şi dezamăgirea faţă de sancţiunile nejustificate impuse de China, inclusiv împotriva unor membri ai Parlamentului European, şi faţă de măsurile sale coercitive împotriva pieţei unice a UE şi a statelor membre.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri