„Sectorul bancar romanesc ramane in continuare vulnerabil la reducerea finantarilor de la bancile-mama, in special cele aflate la periferia zonei euro. Banca Nationala a Romaniei (BNR) va continua sa supravegheze intens sistemul bancar si va lua masurile necesare pentru ca bancile sa beneficieze de o rata adecvata a capitalului si de lichiditate din parte actionarilor”, potrivit analizei FMI.

La finele lunii martie 2012, capitalizarea in sistemul bancar era la un nivel confortabil, de 14,5%.

Totodata, BNR si Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB) au semnat o intelegere prin care banca centrala isi ia angajamentul ca va furniza informatii Fondului despre bancile cu probleme cat mai devreme posibil, astfel incat obligatiile catre deponenti sa fie respectate.

Citeste si:

Dupa incheierea acordului de finantare internationala cu Romania, FMI si Comisia Europeana (CE) au obtinut acordul scris al primelor noua banci straine locale ca isi vor mentine expunerile la nivelul inregistrat in martie 2009. In plus, rata de solvabilitate a acestor institutii de credit trebuia sa fie peste nivelul de 10%.

Angajamentul a expirat in aprilie 2010, iar bancile-mama au inceput sa-si retraga banii din tarile est-europene, presate fiind de situatia complicata din statele de origine. De asemenea, bancile straine s-au mai plans ca din cauza crizei oportunitatile de investitii sunt reduse si nu permit utilizarea lichiditatilor la un nivel optim.