Sistemul bancar din Romania a suferit cea mai puternica ajustare de costuri din regiune, in perioada 2008-2013, dupa o taiere cu 19% a numarului de angajati si cu 28% a numarului de unitati. In acest context, costurile totale la nivelul sistemului au scazut cu 17%, dar rentabilitatea a suferit cea mai puternica lovitura in 2014, potrivit unui raport prezentat de Alpha Bank cu ocazia seminarului EU-COFILE.

In 2014, rentabilitatea capitalurilor proprii in sistemul bancar a scazut pana la minus 12,5%, dupa ce in 2010 a trecut pe minus, cu 1,7%, in 2011 a fost -2,6%, iar in 2012 a fost minus 5,9%. In schimb, in 2013, ROE pe sistemul bancar a avut o tentativa de a reveni, cu un plus modest, de 0,1%, insa caderea a fost in anul urmator dramatica. Totusi, in primele sase luni din acest an, profitul la nivel de sistem a generat un ROE de 6,4%.

De asemenea, veniturile operationale ale bancilor sunt cu circa 17% sub nivelul din 2008. Daca in anul de inceput al crizei financiare veniturile operationale in sistemul bancar din Romania insumau 5,16 miliarde de euro, anul trecut au ajuns la 4,3 miliarde euro, insa ajustate pentru veniturile obtinute din tranzactionarea obligatiunilor de stat veniturile operationale au scazut chiar mai mult, cu 25%, pana la 3,84 miliarde euro.

Din perspectiva unui investitor global, probabil ca sistemul bancar romanesc este total neatragator, avand in vedere faptul ca rentabilitatea medie a capitalurilor proprii in perioada 2010-2014 a fost negativa, cu o medie de -4,5%. In tot acest timp, investitiile in companiile globale au adus un randament mediu de 21%, cele in companiile de utilitati din UE au generat un ROE de 13%, in timp ce media rentabilitatii din aceasta perioada pentru bancile din ECE este de 10%.

Bancherii de la Alpha Bank sustin ca presiunea pe venituri in sistemul bancar se va mentine si va veni pe 3 directii:

Presiunea exercitata de piata

  • Schimbari structurale in portofoliul de credite, generate de o scadere acuta a creditelor de investitii, mai ales de catre IMM-uri, impreuna cu scaderea creditului de consum. Bancherii remarca faptul ca creditarea persoanelor fizice a fost acaparata de creditele Prima Casa, iar cererea din partea firmelor este dominata de corporatiile mari.
  • Eroziunea marjelor este o consecinta a competitiei acute pentru clientii bancabili, ultimii ani fiind marcati de creditul de refinantare
  • Scaderea substantiala a ratelor de dobanda pe pietele monetare, fapt ce ingusteaza coridorul de manevra al bancilor.
  • Scaderea veniturilor din schimb valutar, cat si din comisioane, generata de o schimbare de atitudine din partea clientilor, care vaneaza cele mai mici preturi si comisioane.

Initiative legislative

  • Plafonarea dobanzilor in mai multe programe cu garantii de la stat (Prima Casa, Prima Masina, garantii pentru IMM-uri)
  • Reducerea veniturilor din comisioane ca urmare a implementarii unor intiative legislative la nivel european.

Tehnologia care schimba regulile

  • Noi jucatori acapareaza portiuni din ce in ce mai importante din veniturile traditionale ale bancilor. In zona de plati si transfer de bani vorbim de MPesa, Apple Pay, Google Wallet, Pay Pal, in timp ce pe segmentul de creditare isi fac loc serviciile de P2P Lending (Zopa, Lending Club) si cele de crowdfunding.

Care sunt cele mai profitabile industrii pentru investitori

Potrivit raportului Alpha Bank, cateva sectoare au adus investitorilor randamente mari, chiar peste 15% pe an. Astfel, cele mai profitabile industrii in ultimii cinci ani au fost auto, turism, healthcare, dar si industria alimentara si a bauturilor.

Randamente ceva mai mici, de 11,4%, au fost inregistrate in media, real-estate, asigurari, industria chimica, dar si cea financiara (fara banci). Pe de alta parte, retailul, constructiile, tehnologia si industria au adus investitorilor un randament mediu anual de 7,4%. Cu randamente negative, sectorul bancar romanesc este greu de "vandut" pentru investitori, mai ales ca in ultimii ani bancile mama si actionarii locali au trebuit sa vina cu multi bani de acasa pentru a mentine un nivel mai mult decat confortabil al solvabilitatii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri