6 Iulie 2012

Cum evolueaza creditarea in principalele sectoare economice



Soldul creditelor acordate de banci a crescut in primele cinci luni ale anului cu 11%, pana la un total de 308,9 miliarde lei, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei. Wall-Street.ro iti prezinta cum s-a miscat creditarea in sectoarele economice in perioada ianuarie-mai.

Activitati de intermedieri financiare si asigurari: -4,1%

Creditarea in domeniul de intermedieri financiare si asigurari a scazut in primele cinci luni cu 4,1%, pana la un total de 7,3 miliarde lei, fiind singurul domeniu in care sodul imprumuturilor s-a diminuat.



Constructii: +4,55%

Soldul creditelor in domeniul constructiilor a avansat doar cu 4,55% in primele cinci luni ale anului, fiind sectorul economic cu cea mai redusa crestere a creditarii.

Astfel, totalul imprumuturilor in acest domeniu a ajuns la 35,65 miliarde lei.

Aceasta evolutie a fost cauzata si de faptul ca in perioada ianuarie-martie, numarul locuintelor realizate din fonduri private a scazut cu 773 locuinte fata de perioada similara din 2011, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Totodata, volumul de activitate din constructii s-a mentinut in T1 la nivelul inregistrat in trimestrul similar al anului trecut.





Persoane fizice: +5,9%

Soldul creditelor pentru persoanele fizice a urcat cu 5,9% la finele lunii mai fata de perioada similara a anului trecut, la un total de 96,9 miliarde lei.

Spre comparatie, in perioada mai 2007-mai 2008, creditele pentru populatie s-au majorat cu 130%.

Criza, somajul, reducerea salariilor si proces de dezintermediere prin care trec bancile au facut ca nivelul creditarii sa scada in ultimii ani.

De exemplu, castigul salarial mediu net a crescut cu 55 de lei in ultimul an (aprilie 2011-aprilie 2012), in conditiile in care in perioada aprilie 2007-aprilie 2008, salariile s-au majorat, in medie, cu 255 lei.





Servicii: +8,5%

Creditele in sectorul serviciilor au crescut cu 8,5% in perioada ianuarie-mai comparativ cu aceeasi intervalul similar din 2011, pana la un nivel de 83,3 miliarde lei.

Avansul modest se poate explica si prin faptul ca cifra de afaceri in domeniul serviciilor a scazut in ultimul an.

Conform INS, volumul cifrei de afaceri in comert si servicii a scazut cu 3,8% (in serie bruta) in primele patru luni ale anului pe partea de comert cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si cu 3,3% pe segmentul serviciilor de piata prestate populatiei (hoteluri, restaurante, activitati de jocuri de noroc, agentii de turism).




Industrie: +11,7%

Creditarea in industrie a avansat cu 11,7%, de la 53,5 miliarde lei la 59,8 miliarde lei, arata datele BNR.

Cifra de afaceri in industrie a crescut cu 2,3% in ultimul an, pe fondul majorarilor din industria extractiva (+5,7%) si din industria prelucratoare (+2,2).

Se poate observa ca in comparatie cu domeniul serviciilor, unde cifra de afaceri a scazut, sectorul industriei, cu o cifra de afaceri in urcare, a inregistrat o crestere mult mai mare a creditarii.


Administratie publica: +13,4%

Soldul imprumuturilor in sectorul administratiei publice a avansat cu 13,4% in primele cinci luni ale anului, de la 13,3 miliarde lei la 15 miliarde lei.

Agricultura: +18,8%

Agricultura a inregistrat cea mai mare crestere a creditarii in primele cinci luni ale anului, de 18,8%, pana la aproape 11 miliarde lei.

Avansul de 2,5% a Produsului Intern Brut (PIB) anul trecut s-a datorat in mare parte agriculturii, cu un plus de 11,3%, si industrie, cu o crestere de 5%.

Agricultura a avut o evolutie buna si in primul trimestru din acest an (+4%), limitand scaderea economiei. De altfel, acest sector a intrat in vederile bancherilor, iar institutiile de credit au lansat in ultima perioada mai multe oferte de creditare.







Citeste si