Cursul de schimb a fluctuat foarte usor peste 4,52 lei/euro in prima ora a sedintei interbancare de joi, intr-o piata linistita, iar dealerii cred ca BNR continua sa fie prezenta indirect in piata si vinde volume reduse de valuta, informeaza Mediafax.

La deschidere euro a fost cotat la 4,5230 - 4,5250 lei/euro, foarte aproape de inchiderea de miercuri, de 4,5225 - 4,5245 lei/euro.
Ulterior, cursul a fluctuat nesemnificativ, astfel ca la ora 10:00 bancile cotau euro la 4,5230 - 4,5240 lei.

"Desi piata este linistita si volumele de tranzactionare sunt reduse, se pare ca BNR continua sa intervina discret in piata, prin vanzari indirecte de euro, prin intermediul unei banci. Chiar daca premierul Ponta a spus ca referendului va fi organizat conform deciziei Curtii Constitutionale, in continuare perceptia asupra Romaniei este afectata de tensiunile politice din ultima perioada, iar in astfel de situatii jucatorii, in special strainii, mizeaza pe deprecierea leului. Raul a fost deja facut, pentru ca pe straini nu prea ii intereseaza cine conduce, ci deciziile pe care conducatorii le iau si modul in care le iau", a afirmat un dealer.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, la Bruxelles, ca referendumul pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu va fi organizat conform deciziei Curtii Constitutionale, procedura urmand sa fie reglementata de catre Parlament. Premierul a adaugat ca l-a asigurat in acest sens pe presedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

Cu cateva ore inainte de declaratia premierului Ponta, comisarul UE al Justitiei, Viviane Reding, a spus ca saptamana viitoare, cel mai probabil miercuri, Comisia Europeana se va reuni pentru a discuta despre situatia politica din Romania.

Dupa prima ora a sedintei interbancare de la Bucuresti, zlotul se aprecia cu 0,2% in raport cu euro, iar forintul era in stagnare.

Rata de referinta pentru euro anuntata miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a urcat usor, la 4,5237 lei/euro, iar cursul pentru dolar a crescut la 3,6842 lei/dolar, aproape de maximele istorice publicate luni. Cotatia de miercuri este cu 0,38 bani sub maximul istoric inregistrat luni, de 4,5275 lei/euro.

Cursul de referinta leu/euro anuntat marti de BNR a scazut usor, la 4,5206 lei/euro, dupa patru sedinte in care leul s-a depreciat cu peste 1,7% si rata oficiala de schimb a atins recoduri istorice pe fondul tensiunilor politice din Romania.

Cursul de referinta leu/dolar a urcat cu 1,67 bani, de la 3,6675 unitati la 3,6842 unitati. Nivelul maxim istoric, de 3,6848 lei/dolar, a fost atins luni.

Totodata, paritatea oficiala leu/franc elvetian a urcat cu 0,23 bani, de la 3,7640 lei/franc la 3,7663 lei/franc. Cursul leu/franc elvetian a fost luni la maximul ultimelor zece luni, de 3,7691 lei/franc.

Referintele pentru dolar si francul elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.
Bancile comerciale au afisat joi dimineata dobanzi de 4% - 4,5% pe an pentru depozitele cu scadenta la o zi, in scadere fata de la nivelurile de miercuri, de 4,59% - 5,05% pe an. Dobanzile continua sa incadreze, astfel, rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 5,25% pe an.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
COVID-19 a tăiat radical veniturile românilor și le-a schimbat tiparul de consum
Setari Cookie-uri