Cursul BNR pentru francul elvetian a crescut joi cu nu mai putin 15,7%, la 4,3287 lei/franc, nivel record, si a trecut de 5 lei in piata interbancara. Cel mai mult vor avea de suferit cei circa 200.000 de clienti cu imprumuturi in franci elvetieni, in contextul in care in iulie 2007 un franc costa 1,89 lei, iar astazi valoreaza 4,33 lei.

Francul elvetian s-a apreciat joi cu 30% fata de euro, intr-o miscare de impuls, atingand un nivel record pe pietele internationale, dupa ce banca centrala a Elvetiei a decis sa renunte la plafonul minim de schimb valutar, de 1,2 franci/euro, considerand ca existenta sa nu mai este justificata. Cursul pentru francul elvetian anuntat de BNR a urcat cu 58,72 de bani fata de miercuri, de la 3,7415 lei/franc la 4,3287 lei franc. Precedentul maxim pentru moneda elvetiana a fost inregistrat in urma cu aproape trei ani si jumatate, pe 11 august 2011, cand francul a fost cotat la 4,0898 lei, informeaza Mediafax.

Reactia economistilor: ce impact are explozia francului

Nu prea vad mari efecte pentru economia romaneasca, dar sunt inca multi clienti captivi la banci cu credite in franci. O crestere dintr-o data de 16% are un efect enorm Dan Armeanu (foto), profesor de economie

El apreciaza ca impactul principal va fi asupra sistemului bancar, pentru ca o parte dintre clientii captivi ar putea intra in imposibilitate de plata a ratelor, ceea ce va creste si mai mult rata creditelor neperformante. Prabusirea istorica a leului in fata francului vine in contextul in care niveul creditelor restante a ajuns la minimul ultimilor 2 ani si jumatate, adica 26,8 mld. lei.

Economistul Adrian Mitroi a explicat pentru wall-street.ro de ce era normala aprecierea francului elvetian in fata euro si implicit deprecierea leului, odata cu eliminarea plafonarii de la nivelul de 1,2 franci/euro. Practic, francul a fost tinut pe loc de catre banca centrala intr-o perioada in care moneda europeana se tot deprecia in fata dolarului. Odata eliminata restrictia, piata a reglat pur si simplu acesta diferenta de valoare fundamentala, deprecierea euro in fata francului cu 30%, in prima faza, fiind astfel normala, dar si irelevanta.

Cat vor plati in plus romanii care au credite in franci

Romanii care au credite imobiliare in franci elvetieni vor plati la banca mai mult cu 300-350 de lei pe luna, la o rata medie de 500-600 de franci, daca este luat in calcul cursul anuntat joi de BNR, de 4,3287 lei/franc, care a urcat cu 15,7% si a atins un maxim istoric. Debitorii care au contractat de la banci imprumuturi in franci elvetieni ar fi platit pentru o rata medie de 500-600 de franci intre aproape 1900 si 2.250 lei pe luna, valori calculate la cursul de miercuri anuntat de BNR.

In schimb, dupa cresterea brusca inregistrata joi de, pentru aceeasi rata suma de plata urca la 2.200 - 2.600 de lei, astfel ca de la o zi la alta au o datorie suplimentara de 300-350 de lei.

Scrisoare deschisa pentru Guvern si Parlament

Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) a transmis o scrisoare deschisa primului ministru si presedintilor celor doua camere ale Parlamentului, imediat dupa publicarea cursului oficial, prin care le cere sa actioneze cu maxima urgenta pentru identificarea unei solutii care sa vina in ajutorul celor afectati. Asociatia precizeaza ca in Parlament se afla in dezbatere de cateva luni doua initiative legislative pe tema conversiei creditelor in franci elvetieni in lei, una dintre ele apartinand unui grup numeros de parlamentari - 131 deputati si senatori.

"Avand in vedere vacanta parlamentara, consideram ca se impune adoptarea unei Ordonante de Urgenta care sa plece de la propunerile legislative aflate in Parlament, care sa fie apoi adoptata de cele doua Camere ale Parlamentului in cel mai scurt timp dupa reluarea activitatii parlamentare", potrivit AURSF.

Ce propuneri are AURSF:

  • Obligarea institutiilor de credit de a propune consumatorilor posibilitatea de a opta pentru conversia creditelor in valuta in moneda nationala, in cazu I in care exista o diferenta de cel putin 20% intre cursul actual si cel de la momentul acordarii creditului. Cursul de conversie nu va putea depasi cursul de la momentul acordarii creditului cu mai mult de 20%
  • lnterzicerea solicitarii si aplicarii oricaror alte comisioane, costuri si garantii suplimentare in procesul de conversie a creditelor
  • lnterzicerea perceperii unei dobanzi anuale efective (DAE) mai mare in noua moneda de creditare.

STIREA INITIALA:

Pentru dolar, paritatea a crescut cu 2,8 bani si a atins un nou maxim, de 3,851 lei. Anterior, ce mai ridicat curs a fost consemnat in urma cu aproape doi ani si jumatate. BNR a anuntat pe 24 iulie 2012 un curs de 3,8343 lei/dolar. In acelasi timp, euro a urcat cu 0,99 bani, la 4,5034 lei, si trecut astfel pentru prima data in ultimele noua luni de pragul de 4,5 lei/euro. Un curs de peste 4,5 lei/euro a fost consemnat cel mai recent pe 18 martie 2014, cand BNR a anuntat o paritate de 4,5085 lei/euro.

Cursul maxim pentru euro a fost inregistrat pe 3 august 2012, moment in care euro a fost evaluat la 4,6481 lei. Pe pietele externe, francul se tranzactiona la 92 de centime pentru un euro la Londra aproape de ora 12:00, ora Romaniei, dupa ce a atins nivelul record de 85,17 centime pentru un euro. Nivelul record de 85,17 centime pentru un euro atins de franc implica o paritate de 5,28 lei pentru moneda elvetiei.

Cursurile de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. In jurul orei 13:00, francul era cotat pe pietele externe la paritate cu euro. Cu putin inainte de ora 13:00 euro era cotat in piata interbancara la 4,5032 lei/euro, in urcare de la 4,4895 lei in tranzactiile derulate pe finalul zilei anterioare.

"Pe leu miscarea a fost mica. Pe franc a fost panica si a fost chiar oprit de la tranzactionare. Au fost diferente foarte mari intre ofertele de cumparare si cele de vanzare", a declarat pentru Mediafax dealerul unei banci. Volumele de transfer in piata locala au fost ridicate, transferurile plasandu-se intre un minim la 4,4910 lei/euro si un maxim de 4,5032 lei/euro.

In regiune, forintul si zlotul s-au depreciat puternic, cu 1,9%, in raport cu euro. Ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi se afla joi la 0,06% - 0,043% pe an, fata de 0,06% - 0,45% pe an miercuri.

Ratele medii ale dobanzilor pentru plasamentele pe termen de o saptamana se situeaza la 0,1% - 0,59%, comparativ cu 0,11% - 0,6% pe an in ziua anterioara. Dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a urcat la 1,57% pe an, de la 1,56% pe an miercuri.

Sursa foto: franc elvetian, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri