26 Iulie 2012

Rezervele financiare ale MFP au scazut cu 1,5 mld. euro in 3 luni, la 3,3 mld. euro



Rezervele financiare ale Ministerului de Finante s-au diminuat in ultimele trei luni cu 1,5 miliarde euro pana la un total de 3,3 miliarde euro, ca urmare a rambursarii unui imprumut extern emis in euro in 2002 si a contracararii tendintei de crestere a randamentelor pe piata primara a titlurilor de stat.

Potrivit intelegerilor cu organismele internationale - FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, statul roman trebuie sa constituie rezerve financiare in valuta (buffer) pana la valoarea echivalenta necesarului de finantare a deficitului bugetar si refinantarii datoriei publice pentru circa 4 luni.

Potrivit MFP, la finele lunii aprilie 2012 buffer-ul se ridica la 3,1 miliarde euro si 2,3 miliarde dolari, rezultand un echivalent in euro de 4,9 miliarde euro.

Din aceasta rezerva, la data de 8 mai 2012 a fost rambursat un imprumut extern emis in euro in 2002, a carui valoare era de 0,7 miliarde euro, la care s-a adaugat dobanda aferenta in valoare de 0,06 miliarde euro.

Totodata, in perioada mai - iulie 2012 Ministerul Finatelor Publice a rambursat in lei titluri ajunse la scadenta in valoare de aproximativ 13,1 miliarde lei in contextul in care emisiunile pe piata interna au totalizat aproximativ 6,6 miliarde lei.

„In urma operatiunilor de schimb valutar efectuate din buffer-ul de valuta, cat si alimentarilor in valuta ale acestuia, la data de 24 iulie 2012 soldul rezervei valutare era de circa 3,3 miliarde euro. Diferenta de aproximativ 0,85 miliarde euro a fost utilizata pentru contracararea tendintei de crestere a randamentelor pe piata primara a titlurilor de stat datorata situatiei tensionate de pe plan international, a celei aferente structurii lichiditatii din sistemul bancar romanesc, precum si a contextului intern”, se arata intr-un comunicat al Finantelor.

Conform MFP, aceasta utilizare a fost facilitata de aprobarea liniei de credit in valoare de 1 miliard euro de catre Consiliul Director al BIRD in cursul lunii iunie 2012, care este considerata de institutiile financiare intenationale drept componenta a rezervei financiare la dispozitia Ministerului Finantelor Publice.

„Prin urmare, resursele disponibile se afla la acelasi nivel pe care-l inregistrau la finalul primei decade a lunii mai, chiar daca structura acestora este diferita fata de acel moment”, se mai spune in informarea MFP.



Citeste si