Acesta spune ca sectorul bancar romanesc s-a dovedit a fi destul de solid in anul trecut, in ciuda contextului economic national si international dificil.

“Pe partea reglementara, bancile din Romania au reusit cu succes tranzitia la IFRS ca baza de raportare financiara statutara incepand cu ianuarie 2012 si se concentreaza acum pe analiza impactului si implementarea cerintelor Basel III, care va fi aplicat cel mai probabil incepand cu 1 ianuarie 2013”, a declarat Furtuna.

Potrivit KPMG, rentabilitatea capitalurilor pentru intreg sistemul bancar romanesc s-a situat sub 3%, nivelul fiind la jumatate fata de 2010.

“Principalul factor care a dus la performanta scazuta a acestora a fost reducerea rentabilitatii activelor, o consecinta oarecum asteptata luand in considerare randamentul mai scazut al alternativelor investitionale pe care le au bancile in acest context economic incert”, a punctat Cezar Furtuna.

Citeste si:

Conform studiului KPMG, in contextul unor economii imprevizibile si piete financiare foarte volatile, sistemul european bancar se confrunta cu unul dintre cele mai grele teste ale sale.

Totodata, pozitia financiara a multor banci a devenit mai dificila in 2011, unele dintre ele fiind nevoite sa absoarba pierderi semnificative in urma crizei datoriilor suverane.

KPMG considera ca bancile trebuie sa recastige increderea pietelor si publicului, sa absoarba noi cerinte de reglementare, cum ar fi Basel III, sa reduca din costuri, sa se concentreze pe activitatea de baza si sa creasca creditarea, asigurand in acelasi timp un echilibru intre risc si castig.