Tinta de venituri la bugetul de stat pe acest an va fi diminuata cu peste 2,1 miliarde lei (0,4% din PIB), cu scaderi de incasari estimate din accize si fonduri de la UE si cresteri din TVA, impozit pe venit si taxa pe utilizarea bunurilor, iar prognoza de cheltuieli va fi redusa cu 753 milioane lei.
Proiectul de rectificare, obtinut de Mediafax, releva ca Guvernul si-a revizuit in scadere prognoza de incasari din accize (cu 918,6 milioane lei, 0,2% din PIB), venituri nefiscale (cu 1,8 miliarde lei), sume primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate (cu doua miliarde lei), venituri din capital (cu 432,7 milioane lei), contributii de asigurari sociale (cu 179,6 milioane lei) si impozitul pe profit (cu 91,8 milioane lei).

In acelasi timp, Guvernul mizeaza pe majorarea veniturilor la bugetul de stat din taxa pe valoarea adaugata (cu 2,3 miliarde lei), impozitul pe venit si salarii (cu 430,9 milioane lei) si taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati (cu 288,8 milioane lei).

Veniturile Fondului Proprietatea sunt indicate in scadere cu 430 milioane lei.

Cheltuielile bugetului de stat sunt diminuate, pe sold, cu 753,8 milioane lei, reducere acoperita in principal prin anularea sumelor retinute de 10% din bugetul aprobat. Conform legii, ordonatorii principali de credite repartizeaza la inceputul anului creditele bugetare, dupa retinerea unui cuantum de 10% din suma. Aceasta suma retinuta este repartizata in semestrul al II-lea al anului, dupa analizarea de catre Guvern a executiei bugetare pe primul semestru.

Cheltuielile de personal cresc cu 648 milioane lei, in principal ca urmare a majorarii salariilor in sistemul bugetar, iar cheltuielile cu dobanzile sunt majorate cu 862,1 milioane lei.

In acelasi timp, cheltuielile aferente proiectelor cu finantare din fonduri externe nerambursabile sunt diminuate cu 1,4 miliarde lei, iar alte transferuri se diminueaza cu 343,5 milioane lei. Alte cheltuieli scad cu 42,4 milioane lei.

Bugetul fondurilor provenite din credite externe se dimineaza, pe sold, cu suma de 67,8 milioane lei, bugetul fondurilor externe nerambursabile se diminueaza atat la venituri, cat si la cheltuieli cu 14,4 milioane lei, iar bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate se majoreaza atat la venituri, cat si la cheltuieli cu 2,3 milioane lei.

Pentru acoperirea deficitului bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, veniturile bugetului se completeaza cu 54,9 milioane lei de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sanatatii.

Bugetul asigurarilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii pe anul 2012 se majoreaza la venituri cu 155,5 milioane lei, prin majorarea veniturilor curente cu 398,8 milioane lei si diminuarea subventiei acordata de la bugetul de stat cu 243,2 milioane lei, iar la cheltuieli se majoreaza cu de 155,5 milioane lei.

Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri