Trei banci grecesti vor sa cumpere Emporiki de la Credit Agricole

Grupul financiar francez Credit Agricole a primit oferte de la marile banci grecesti pentru divizia elena Emporiki Bank si se apropie de iesirea din Grecia, institutiile de credit elene implicate in negocieri, inclusiv tinta tentativelor de preluare, fiind prezente si in Romania.

National Bank of Greece (NBG), proprietarul Banca Romaneasca, si EFG Eurobank Ergasias, care detine Bancpost, au depus oferte pentru preluarea Emporiki, potrivit unor comunicate transmise de cele doua banci, citate de Bloomberg si preluat de Mediafax.

Alpha Bank, prezenta de asemenea si in Romania, a propus anterior Credit Agricole preluarea Emporiki, la sase ani dupa ce banca elena a trecut in proprietatea gigantului francez.

Bancile nu au facut precizari legate de aspectele financiare ale ofertelor. Credit Agricole este banca straina cu cea mai ridicata vulnerabilitate in cazul iesirii Greciei din zona euro, soldul creditelor Emporiki pe piata locala fiind de 23 miliarde euro.

"Credit Agricole nu poate tranti usa, deoarece este o problema foarte sensibila din punct de vedere politic. Orice cumparator va dori sa plateasca o suma foarte limitata pentru o banca amenintata de multe riscuri, desi recent recapitalizata", comenteaza pentru Bloomberg Benoit Petrarque, analist la Kepler Capital Markets, Paris.

Credit Agricole a acumulat pana acum pierderi de 15 milioane euro pentru fiecare dintre cele 337 de sucursale Emporiki, sau 4.000 de euro pe client in ultimii patru ani.

Sectorul bancar elen trece printr-o perioada de consolidare pentru a face fata crizei financiare si economice. Piraeus Bank va cumpara pentru 95 milioane euro operatiunile performante ale ATEbank si ar putea urca astfel cu doua locuri in clasamentul bancilor elene dupa active, pana pe pozitia a doua.

Pe piata romaneasca sunt prezente cele mai mari patru banci elene, respectiv NBG, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank si Piraeus Bank, alaturi de Emporiki si ATEbank.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri