Datele au fost incluse in rectificarea bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale pe anul 2012, aprobate joi de Guvern.

Astfel, veniturile bugetului de stat au fost reduse cu 2,658 miliarde de lei (-0,4% din PIB), iar cheltuielile bugetului de stat, pe sold, au fost diminuate cu 1,253 miliarde de lei (-0,2% din PIB).

Bugetul fondurilor provenite din credite externe a fost redus, pe sold, cu suma de 67,8 milioane lei, bugetul fondurilor externe nerambursabile a fost diminuat atat la venituri, cat si la cheltuieli cu 14,4 milioane lei, iar bugetul Fondului National Unic de asigurari sociale de sanatate a fost majorat atat la venituri, cat si la cheltuieli cu 2,3 milioane lei.

Sumele defalcate din taxa pe valoare adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2012 au fost majorate cu 513 milioane lei, iar fondurile destinate finantarii drepturilor asistentilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizatiile lunare ale persoanelor cu handicap grav au fost suplimentate cu 100 milioane lei.

Ca urmare a acestor masuri, deficitul bugetului general consolidat a fost majorat de la 11,21 miliarde de lei, cat a fost estimat initial, respectiv 1,9% din PIB, la 13,66 miliarde de lei, respectiv 2,2% din PIB.

Veniturile bugetului asigurarilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii au fost majorate cu 155,5 milioane lei, iar cele ale sistemului de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale au crescut pe sold cu 56,8 milioane lei.

Veniturile bugetului asigurarilor pentru somaj au fost reduse cu 199,3 milioane lei, iar veniturile fondului de garantare pentru plata creantelor salariale au fost majorate cu 10,5 milioane lei.

Subventia acordata de la bugetul de stat pentru bugetul asigurarilor pentru somaj a fost redusa si ea cu 225,1 milioane lei, iar cheltuielile bugetului asigurarilor pentru somaj au fost reduse cu 199,3 milioane lei.

Ponta: Am rectificat bugetul preluat de la fosta guvernare