Ministerul Finantelor Publice prevede, in proiectul de rectificare bugetara, o majorare, pe sold, a veniturilor bugetului de stat pe anul 2019 cu 2,251 miliarde lei si a cheltuielilor cu 285,7 milioane lei, scrie Agerpres.

Conform proiectului, publicat marti dimineata pe site-ul MFP, in cazul veniturilor, influenta se reflecta in principal pe urmatoarele categorii de venituri: impozit pe profit plus 1,608 miliarde lei, ca urmare a unor masuri asumate de ANAF, dar si a unei colectari mai bune a impozitului pe profit de la banci; alte impozite pe profit, venit si castiguri din capital de la persoane juridice plus 86,2 milioane lei; alte impozite pe profit, venit si castiguri din capital de la persoane fizice plus 130,8 milioane lei; impozite si taxe pe proprietate plus 352,9 milioane lei, ca urmare a introducerii in buget a veniturilor estimate din taxa pe activele bancare.

Taxa pe valoarea adaugata va fi mentinuta la nivelul programului de la lege, ca urmare a masurilor intreprinse de Agentia Nationala de Administrare Fiscala in vederea cresterii gradului de colectare si conformare, dar si a efectelor masurii de restructurare financiara, cu minus 2,9 miliarde lei reprezentand sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pe anul 2019 pentru finantarea cheltuielilor bugetelor locale, precizeaza Nota de fundamentare a proiectului.

In cazul accizelor, este prevazut un plus de 481,7 milioane lei, ca urmare a majorarii accizei totale pentru tigarete si a introducerii bauturilor racoritoare cu un continut ridicat de zaharuri in sfera produselor supuse accizelor nearmonizate, iar la alte impozite si taxe generale pe bunuri si servicii un plus de 271,5 milioane lei.

La capitolul taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati este prevazut un minus de 65,2 milioane lei, la impozitul pe comertul exterior si tranzactiile internationale un plus de 67,3 milioane lei, la contributii de asigurari sociale un plus de 79,8 milioane lei, la venituri nefiscale un plus de 1,495 miliarde lei.

Citeste si:
Cum a reușit un student să nu plătească pentru mâncare și să...
Cum a reușit un student să nu...

Sumele primite de la UE/alti donatori in contul platilor efectuate si prefinantari aferente cadrului financiar 2014-2020 sunt in scadere cu 1,155 miliarde lei, in timp ce alte sume primite de la UE pentru programe operationale finantate in cadrul obiectivului convergenta sunt in crestere cu 1,8 miliarde lei.

Pe de alta parte, cheltuielile bugetului de stat anul 2019 se majoreaza, pe sold, cu suma de 285,7 milioane lei, influentele pe principalele naturi de cheltuieli ale bugetului de stat fiind: cheltuielile de personal se diminueaza cu 136,5 milioane lei; cheltuielile cu bunuri si servicii cresc cu 88 milioane lei; cheltuielile cu subventiile se diminueaza cu 381,3 milioane lei; transferurile intre unitati ale administratiei publice se majoreaza cu 1,345 miliarde lei; alte transferuri se majoreaza cu 1,222 miliarde lei; proiectele cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare se diminueaza cu 170,9 milioane lei; cheltuielile cu asistenta sociala se diminueaza cu 421,4 milioane lei; proiectele cu finantare din fonduri externe nerambursabile postaderare 2014-2020 scad cu 1,867 miliarde lei; alte cheltuieli cresc cu 62,3 milioane lei; fondurile de rezerva se majoreaza cu 566,4 milioane lei; cheltuielile aferente programelor cu finantare rambursabila se diminueaza cu 59,9 milioane lei; cheltuielile de capital scad cu 32,3 milioane lei; rambursarile de credite externe si interne cresc cu 70,6 milioane lei.

In ceea ce priveste veniturile bugetului general consolidat, acestea se majoreaza, pe sold, cu suma de 3,752 miliarde lei.

Astfel, bugetele componente ale bugetului general consolidat care inregistreaza majorari ale veniturilor sunt: bugetul de stat +2,251 miliarde lei, bugetul general centralizat al unitatilor administrativ-teritoriale +3,719 miliarde lei, bugetul asigurarilor pentru somaj +834,3 milioane lei, bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate +45,1 milioane lei. Diminuari ale veniturilor s-au inregistrat la bugetul asigurarilor sociale de stat -1,442 miliarde lei si bugetul institutiilor/activitatilor finantate integral si/sau partial din venituri proprii -415,6 milioane lei.

Citeste si:
Legea consumatorului vulnerabil, promulgată de Klaus Iohannis
Legea consumatorului...

Cheltuielile bugetului general consolidat se majoreaza, pe sold, cu suma de 3,959 miliarde lei, iar deficitul bugetului general consolidat in termeni cash se mentine la nivelul de 2,76% din PIB cat s-a stabilit initial, se mentioneaza in Nota de fundamentare a proiectului.

Sursa foto: Andrey Popov/ Shutterstock.com

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri