Oferta totala a bancilor a fost de 1,9 miliarde de lei, de de peste doua ori mai mare decat valoarea programata, de 800 milioane lei.
Obligatiuni cu aceeasi scadenta au fost vandute la inceputul lunii septembrie, cand Ministerul Finantelor a atras 600 milioane lei, la un randament de 6,07%.

Pentru luna septembrie, Ministerul Finantelor a planificat licitatii de 3,3 miliarde lei din piata interna, de peste doua ori mai mult decat suma cu care s-a imprumutat in luna august.

Luna trecuta, Finantele au reusit sa atraga doar 1,4 miliarde lei, mult sub suma planificata, de 2,5 miliarde lei. Suma redusa a venit pe fondul cresterii costurilor de finantare ca urmare a tensiunilor politice cauzate de suspendarea presedintelui Traian Basescu, precum si din cauza reducerii lichiditatii, rezultat al plafonarii sumelor din operatiunile repo.

In primele cinci operatiuni din aceasta luna, administratorii datoriei publice au atras de 4,34 miliarde lei, iar ultima licitatie este planificata pentru joi, cand Finantele scot la vanzare titluri pe patru ani, cu o valoare indicativa de 200 milioane lei.

Ministerul Finantelor a imprumutat in acest an 43,27 miliarde lei din piata locala. La aceasta suma se mai adauga cele 750 milioane euro atrase la inceputul lunii de pe pietele externe si 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata SUA.

Randamentele au scazut treptat de la inceputul anului pana in aprilie, pe fondul reducerii ratei dobanzii de politica monetara de catre BNR, iar Finantele si-au asigurat in acea perioada un surplus de lichiditate confortabil.

Acest trend s-a oprit insa in luna mai, cand BNR a decis sa intrerupa ciclul de taieri de dobanda din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.