Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat, luni, 648,2 milioane de lei de la banci, prin doua emisiuni de obligatiuni de stat tip benchmark, potrivit datelor transmise de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Din suma totala, MFP a imprumutat 460 de milioane de lei printr-o emisiune de obligatiuni de stat tip benchmark cu o maturitate reziduala de 32 luni, la un randament mediu de 3,78% pe an. Valoarea nominala a emisiunii de luni a fost de 500 de milioane de lei, iar bancile au subscris 614 milioane de lei. Marti este programata o licitatie suplimentara prin care statul vrea sa atraga inca 75 de milioane de lei la randamentul stabilit luni, conform Agerpres.ro.

De asemenea, MFP a atras 188,2 milioane de lei de la banci, printr-o emisiune de obligatiuni de stat cu o maturitate reziduala de 178 de luni, la un randament mediu de 5,07% pe an. Valoarea nominala a emisiunii de luni a fost de 200 de milioane de lei, iar bancile au subscris 223,2 milioane de lei.

Totodata, marti este programata o licitatie suplimentara prin care statul vrea sa atraga inca 30 de milioane de lei la randamentul stabilit luni.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a planificat, in luna decembrie 2019, imprumuturi de la bancile comerciale de 5,945 miliarde de lei, din care un miliard de lei prin doua emisiuni de certificate de trezorerie cu discount si 4,3 miliarde de lei prin opt emisiuni de obligatiuni de stat, la care se poate adauga suma de 645 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni.

Citeste si:
Finantele au mai imprumutat vineri 15 milioane de lei de la banci
Finantele au mai imprumutat...

Suma este mai mare cu aproximativ 1,84 de miliarde de lei fata de cea programata pentru luna noiembrie si va fi destinata refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetului de stat.

Pe 5 decembrie este programata o licitatie pentru certificate de trezorerie cu discount, in valoare de 500 de milioane de lei, pe o perioada de 198 de zile, data scadentei fiind la 24 iunie 2020. O alta licitatie, tot de 500 de milioane de lei, va avea loc pe 19 decembrie, cu data scadentei la 21 decembrie 2020 (364 de zile).

De asemenea, Finantele au programat si opt emisiuni de obligatiuni de tip benchmark, cu o valoare totala de 4,3 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentara de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea initiala a emisiunii de obligatiuni (645 milioane de lei in total). Emisiunile vor fi de 200 de milioane lei (o emisiune), 500 de milioane lei (cinci emisiuni) si 800 milioane lei (doua emisiuni).

Ordinul MFP privind prospectele de emisiune a certificatelor de trezorerie cu discount si a obligatiunilor de stat de tip benchmark aferente lunii decembrie a fost publicat vineri, 29 noiembrie, in Monitorul Oficial.

Citeste si:
Finantele au imprumutat vineri 75 de milioane de lei de la banci
Ministerul Finantelor a atras...

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Finantele au mai imprumutat marti 60 de milioane de lei