Conform opiniilor exprimate de catre membrii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR) in cadrul unui sondaj intern, Banca Nationala a Romaniei ar putea mentine dobanda de politica monetara la nivelul de 5,25% la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara din 27 septembrie 2012, noteaza Mediafax.

Peste 90% dintre cei care au participat la sondaj considera ca rezervele minime obligatorii vor ramane nemodificate in luna septembrie, atat pentru pasivele in lei cat si pentru cele in valuta. Restul participantilor estimeaza reduceri ale acestora.

Pentru luna decembrie 2012, estimarea membrilor AAFBR care au raspuns la sondaj plaseaza dobanda de politica monetara la 5,25%. De asemenea, rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei si valuta ar putea ramane nemodificate pana la finalul anului 2012.

Anul 2013 ar putea aduce o scadere a dobanzii de politica monetara la 5% si o diminuare a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei pana la nivelul de 12% in luna decembrie.

Citeste si:

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea ramane la nivelul de 20% pana la finele anului viito. Ponderea analistilor care estimeaza o relaxare a politicii monetare pana la finalul lui 2013 este in scadere fata de sondajul anterior desfasurat in luna iulie 2012.

BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale de la inceputul anului, pana la minimul istoric de 5,25% pe an. La inceputul lunii mai, BNR a oprit insa ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale peste 80 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.