BNR ar putea mentine joi dobanda de politica monetara la 1,75%, precum si ratele rezervelor minime obligatorii in lei si valuta constante, estimeaza analistii, care vad dobanda-cheie la acelasi nivel pe parcursul anului, iar in decembrie o taiere a RMO in lei la 6% si in euro la 12%.

"Politica monetara ar putea fi relaxata in 2016 numai prin reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei ale institutiilor de credit la 6% in decembrie 2016 si a celor pentru pasivele in valuta la 12%. Cei mai multi dintre participantii la sondaj estimeaza o dobanda de politica monetara constanta la 1,75% pe tot parcursul anului 2016" se arata intr-un comunicat al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), care a realizat un sondaj printre membrii acesteia, scrie Mediafax.

Majoritatea analistilor apreciaza ca rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei si cele pentru pasivele in valuta ar putea fi mentinute constante in sedinta Consiliului de Administratie al BNR de pe 7 ianuarie. Acestia estimeaza insa pentru anul 2017 o majorare a dobanzii de politica monetara la 2,5%, insa in decembrie.

Pe de alta parte, procesul de convergenta a cotelor de constituire a rezervelor minime obligatorii catre standardele europene ar putea continua, iar rezervele minime sunt estimate de cei mai multi participanti la sondaj la 4% pentru lei si 10% pentru valuta la finalul anului urmator.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat dupa sedinta CA din noiembrie pe probleme de politica monetara ca banca centrala va ramane prudenta in privinta dobanzii-cheie la urmatoarele sedinte, insa ratele RMO urmeaza sa fie diminuate treptat, in functie de conditiile pietelor.

"Probabil ca vom ramane prudenti, chiar cu inflatia negativa, si in perioada urmatoare legat de rata dobanzii. Nu spun ca excludem sau ca s-a incheiat ciclul de reducere, ca nu suntem in aceasta situatie. Mai mult, nu spun ca suntem la sfarsitul ciclului de reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii, pentru ca trebuie sa ne apropiem cu nivelul lor de ceea ce se intampla in Europa", a declarat Isarescu.

La sedinta din noiembrie, banca centrala a mentinut dobanda de politica monetara la 1,75% pe an, dar si nivelurile RMO aplicabile pasivelor in lei la 8% si celor in valuta la 14%.

Ultima taiere a fost aplicata de BNR in luna mai a anului trecut, cand a redus dobanda-cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75% pe an, precum si ratele RMO pentru pasivele in lei cu 2 puncte procentuale, de la 10% la 8%, masura care i-a luat prin surprindere pe analisti.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale peste 70 de profesionisti care activeaza in sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital, companii din economia reala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri