Vasilescu, BNR: Rata anuala a inflatiei a urcat probabil la 5% in septembrie

Rata anuala a inflatiei din septembrie a urcat probabil la 5%, de la nivelul de 3,88% din august, a precizat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, intr-un editorial scris pentru Jurnalul National.

El spune ca daca Romania va avea in septembrie o inflatie pe 12 luni ce va urca pana in jur de 5%, va reusi in schimb sa consolideze o inflatie medie anuala ce cobora spre 3%, indicator luat in calcul pentru trecerea la euro.

„Nu intamplator, de luni bune, Banca Nationala pune in prim-plan inflatia medie anuala. E un indemn sa nu ne impotmolim intr-o stare de spirit bolnava, fara nicio indoiala contagioasa, ce ar putea sa cuprinda societatea in intregul ei. Si s-o moleseasca”, a mentionat Vasilescu.

Potrivit ING Bank, inflatia anuala este estimata in septembrie la 4,9%, pe fondul cresterilor de preturi la alimente, energie electrica si gaze.

„Rata anuala a inflatiei este influentata de evenimentele noi, in timp ce rata anuala medie cuprinde un istoric si mai putina volatilitate. Noi ne uitam mai degraba la inflatia din prezent, e mai interesanta, si iti poti da seama de evolutia viitoare”, a explicat economistul-sef de la ING Bank, Vlad Muscalu.

Institutul National de Statistica va face publice cifrele privind inflatia pe luna septembrie pe 10 octombrie.

Rata anuala a inflatiei a atins in august maximul din acest an, de 3,88%, dupa ce preturile au crescut cu 0,51% ca urmare a scumpirilor in principal la combustibili si legume.

In august, fata de luna anterioara, preturile marfurilor alimentare au crescut cu 0,7%, cele ale marfurilor nealimentare cu 0,5%, iar tarifele serviciilor s-au majorat cu 0,1%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri