De cati ani avem nevoie pentru aderarea la euro? Acest economist sustine ca ar putea sa mai treaca 20-30 de ani

Romania are nevoie de o perioada de 20-30 de ani pentru aderarea la zona euro din perspectiva convergentei reale, insa din punct de vedere nominal este nevoie de doar cativa ani, a declarat marti Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania.

"Cred ca in momentul de fata a devenit aproape imposibil tehnic si practic sa mai aderam la zona euro in 2015. Ar fi trebuit sa fim deja in mecanismul ratelor de schimb, lucru care nu s-a intamplat", a afirmat Dumitru dupa o conferinta la BNR, potrivit Mediafax.

El a aratat ca, din perspectiva convegentei nominale, probabil ca in cativa ani Romania ar putea fi pregatita daca implementeaza o agenda de reforme foarte serioasa.

"Din perspectiva convergentei reale probabil ca ne trebuie mult timp si discutam de 20 - 30 de ani, ca sa putem fi pregatiti pe deplin, dar nicio tara nu a fost pregatita pe deplin atunci cand a aderat la zona euro si in final trebuie facut un compromis intre cei doi factori, nevoia de convergenta reala si mentinerea unui catalizator pentru a putea implementa reformele structurale necesare in economie", a spus Dumitru.

La randul sau, presedintele Consiliului de Administratie al Bancpost, Mihai Bogza, apreciaza ca impactul neaderarii la zona euro in anii urmatori ar insemna mentinerea unei economii mai putin disciplinate decat ar trebui sa fie.

"Ca si aderarea la Uniunea Europeana, aderarea la euro este vazuta ca un test care forteaza o anumita economie sa se disciplineze, sa-si ia masuri pentru a elimina dezechilibrele economice si in final sa aiba o performanta economica mai buna. Poate ca momentul nu era potrivit sa aderam la euro in 2015 si din cauza incertitudinilor care planeaza asupra zonei euro, dar pentru Romania a avea un tel economic major, o constanta economica capabila care sa mobilizeze toate fortele politice in acelasi fel, indiferent de culoarea lor, ar fi constituit un stimulent", a spus Bogza.

Romania ar putea adopta euro, din punct de vedere tehnic, la cinci-sase ani de la inceperea discutiilor despre aderarea la zona euro, a declarat marti Misu Negritoiu, chairman al ING Bank Romania.

"Sunt doua niveluri pentru adoptarea euro. Unul tehnic si unul politic. Cel mai bun moment este cand esti gata, este raspunsul politic. Tehnic, daca ai in vedere si mecanismul ERM, daca ai in vedere si negocierile cu partenerii europeni, deschiderea acestor discutii, care nu a avut loc, probabil va lua cinci-sase ani adoptarea euro din momentul in care incepe sa se discute despre asta. Noi nu am inceput sa discutam despre asta", a afirmat Negritoiu, dupa conferinta la BNR.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent pentru New York Times ca trecerea la moneda euro in anul 2015 nu intra acum in discutie, dar incercarea de a respecta criteriile de aderare, inclusiv mentinerea deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB, este un bun exercitiu de disciplina economica.

Intrebat daca este de acord cu Isarescu, premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca Romania trebuie sa mearga pe drumul Poloniei, fiind in favoarea unei Europe inchegate, fara a considera 2015 "batut in cuie".

Polonia a decis sa amane intrarea in zona euro, programata pentru anul 2012, oficialii de la Varsovia considerand ca acum nu poate fi exclus in totalitate riscul disparitiei uniunii monetare.

Romania are o tinta indicativa de adoptare a monedei euro in anul 2015, insa calendarul va fi pus in discutie dupa alegerile parlamentare din aceasta iarna, potrivit declaratiilor anterioare ale oficialilor romani.

Economistul sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat recent ca aderarea la euro in 2015 este dificila pentru Romania, iar noul guvern format dupa alegerile parlamentare din decembrie urmeaza sa decida daca va fi mentinut sau nu calendarul de adoptare a monedei unice europene.

Lazea a mai afirmat atunci ca, din punct de vedere tehnic, aderarea la euro in anul 2015 nu este posibila deoarece Romania ar trebui sa intre in mecanismul ratelor de schimb ERM-2 chiar de la inceputul anului 2013.

Avand in vedere ca discutia ar urma sa fie purtata dupa alegerile din aceasta iarna, nu ar fi timp suficient ca Romania sa intre in mecanismul ratelor de schimb de la 1 ianuarie 2013, ceea ce inseamna ca pentru perioada minima de 2 ani necesara in cadrul ERM ar fi nevoie de o derogare de la Banca Centrala Europeana pentru a adera la jumatatea anului 2015, ceea ce este putin probabil, a explicat economistul sef al BNR.

Alti analisti, printre care si Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, considera ca tinta de aderare in 2015 nu mai este fezabila, dar, chiar daca se va discuta dupa alegeri, se mentine pana atunci ca obiectiv.

Inainte de a intra in zona euro, o tara trebuie sa respecte criteriile economice incluse in Tratatul de la Maastricht (deficitul bugetar nu poate depasi 3% din PIB, datoria publica trebuie limitata sub 60% din PIB, iar inflatia sa nu depaseasca cu 1,5% media celor mai performante tari din zona euro) si sa se afle timp de doi ani in mecanismul ratelor de schimb ERM-2, perioada in care moneda nationala sa fluctueze intr-un interval de plus-minus 15% fata de euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri