Economistii nu mai cred in aderarea Romaniei in zona euro intr-un orizont de timp apropiat, in contextul in care nimeni nu si-a asumat cu seriozitate un termen realist si tinand cont ca nu respectam criteriile de convergenta reala. Aderarea prematura va avea costuri foarte mari pentru o economie incompatibila structural cu nucleul dur al euroariei, avertizeaza economistii.

Ideea ca, daca indeplinim criteriile nominale de la Maastricht, suntem pregatiti sa aderam la euro este gresita. Avem date de aderare fara a fi definit un program de convergenta (foaie de parcurs), iar fisa de parcurs nu trebuie sa se rezume la kilometri de autostrada. Euroaria nu trebuie sa fie privita de catre guvernanti ca un spital, lasand la o parte faptul ca intreaga constructie europeana are hibe mari de design. Acestea sunt cateva dintre concluziile dintr-o prezentare a economistului Daniel Daianu, sustinuta de Aurelian Dochia.

1. Ti-ai dori ca #GuvernulTAU sa faca din aderarea la zona euro o prioritate?


Va prezentam mai jos opiniile altor economisti de top, prezenti la conferinta "Romania si Zona Euro", organizata de catre Societatea Romana de Economie (SOREC).

Valentin Lazea, economistul sef al BNR

Chiar daca Tratatul de la Maastricht nu spune nimic despre criteriile de convergenta reala, dupa lectiile crizei, stim ca nu putem sa intram nepregatiti in zona euro, doar pe baza criteriilor nominale - Valentin Lazea.

Mediul de afaceri cere insa o crestere economica de cel putin 5%, peste potentialul de 3% din acest moment, iar pentru a atinge aceasta performanta avem nevoie de exact acele reforme structurale ca pentru a realiza converenta reala, printre acestea fiind cele legate de inversarea declinului demografic sau cresterea productivitatii.

Radu Craciun, economist sef al BCR

Craciun avertizeaza asupra iluziei intrarii in zona euro, obiectiv care nu trebuie privit ca un "pranz gratuit" de catre politicieni. In plus, el a observat si faptul ca diferentele dintre statele membre ale zonei euro nu s-au micsorat, ci dimpotriva cele intre flancul sudic si cel nordic au inceput sa creasca.

"Principala problema a zonei euro tine de divergenta culturala", subliniaza Craciun.

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR

Oficialul BNR puncteaza faptul ca economia romaneasca nu converge cu zona euro in ceea ce priveste doua libertati esentiale: libertatea proprietatii si libertatea fata de coruptie. "Ce vedeti in strada este o forma de protest fata de lipsa acestor doua libertati", afirma Lucian Croitoru.

Ionut Dumitru, economist sef Raiffeisen Bank

Economist sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru (foto), sustine ca Bucurestiul ar putea intra chiar maine in zona euro, in contextul in care este la un nivel al veniturilor de 130% fata de media europeana, dar nord-estul Romaniei este la un nivel de numai 20-25% si atunci apare intrebarea ce facem cu aceasta regiune a tarii.

Adoptarea euro nu este un scop in sine si nu ne va face mai bogati peste noapte.

El a precizat ca obiectivul Romaniei de a intra in 2019 in zona euro nu a fost asumat de nimeni cu seriozitate. Pana acum au fost inaintate 6 termene de aderare in zona euro a tarii noastre. Daca ar fi fost sa respectam obiectivul 2019 ar insemna ca anul viitor sa intram in mecanismul ratelor de schimb, ceea ce este imposibil si nici nu a fost ridicata aceasta discutie.

Dan Armeanu, profesor ASE

"Trebuie ca euroaria sa ne accepte si este greu de crezut ca va mai accepta un membru nepregatit, tinand cont de experienta cu Grecia. In plus, nu cred ca trebuie sa aderam la o zona euro care are si ea probleme structurale foarte mari", afirma Armeanu, care a explicat ca performanta economiei zonei euro dezamageste si a intrat intr-un tunel de crestere de 1-2%.

Florin Citu, economist independent

Citu nu pune mare pret pe convergenta structurala, deoarece economia romaneasca ar trebui sa se indrepte catre o structura fixa, insa structura europeana actuala este volatila. "Nu ai cum sa convergi catre ceva care nu este stabil, ci volatil. Convergenta reala nu ar trebui sa fie un obiectiv, acesta ar trebui sa fie competitivitatea economica", spune Citu.

Theodor Stolojan, eurodeputat

"BNR ar trebui sa faca un program de aderare la zona euro, sa il prezinte Guvernului si sa il faca cunoscut populatiei. Trebuie facut acest pas pana la urma, altfel stam in contunuare si asteptam. Ce asteptam? Nu stiu", a comentat Stolojan in cadrul unei interventii in sesiunea de intrebari si raspunsuri.

Sursa foto: eurozone_Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri