Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR, a declarat ca autoritatile statului roman trebuie sa accepte o mai mare independenta Bancii Nationale a Romaniei, aceasta fiind o conditie pentru intrarea Romaniei in zona euro, una dintre masurile practice necesare este schimbarea modului in care banca centrala plateste impozitele la stat, conform NEws.ro

Marti, raportul de convergenta pentru 2016 publicat de Comisia Europeana arata ca Romania nu indeplineste doua din cele cinci criterii necesare pentru adoptarea euro, primul fiind compatibilitatea legislatiei nationale cu tratatul de functionare a Uniunii Europene.

Acest criteriu nu este stabilit prin Tratatul de la Maastricht, dar este urmarit de Comisia Europeana, care il considera extrem de important.

"In acest sens, se considera ca Romania nu indeplineste acest criteriu de aderare. Este necesara o mai mare independenta a Bancii Nationale a Romaniei in raport cu autoritatile statului, guvern in sens larg - toate autoritatile statului - si o mai pronuntata independenta financiara – un mai mare control asupra modului in care Banca Nationala isi plateste impozitul pe venit catre stat, practic nu ar mai trebui platit lunar, ci la sfarsit de an, cand se stabilesc in mod cert veniturile anuale ale Bancii Nationale", a afirmat Olteanu, intr-un interviu acordat Realitatea TV.

BNR plateste statului un impozit special de 80%, BCE a recomandat plata unui de 16%

BNR plateste statului un impozit special, de 80% din profitul anual. In urma cu doi ani, Banca Centrala Europeana (BCE) a recomandat autoritatilor romane aplicarea cotei standard de impozit pe profit, de 16%, in locul impozitului special de 80%.

BCE a recomandat si acordarea catre BNR a dreptului de a-si stabili norme contabilecare sa nu fie conditionate de aprobarea Ministerului Finantelor.

Pana acum, recomandarile Bancii Centrale Europene nu au fost puse in practica.

Bogdan Olteanu: Romania merge in directia opusa

"Este important de subliniat in privinta acestui criteriu legislativ ca, in acest moment, Romania merge in directia opusa. Daca dorim sa mergem spre Zona Euro, trebuie sa intelegem mesajul Comisiei Europene ca trebuie sa consolidam si sa adancim independenta Bancii Nationale si nu sa o restrangem sau sa subordonam Banca Nationala altor autoritati ale statului, asa cum exista discutii in spatiul public", a mai spus Olteanu.

Declaratiile viceguvernatorului BNR vin dupa ce, in luna mai, deputatul PNL Daniel Zamfir, unul dintre initiatorii Legii darii in plata, a propus, printr-o initiativa legislativa, schimbarea statului BNR astfel incat conducerea bancii centrale sa nu mai beneficieze de imunitate totala, atat civila, cat si penala.

Un alt proiect de lege, propus in aprilie de senatorul ALDE Cristiana Anghel, prevede modificarea statului BNR astfel incat consiliul de administratie al BNR ar urma sa fie avizat de Parlament.

Potrivit proiectului, guvernatorul BNR ar trebui sa prezinte in fiecare an Parlamentului raportul anual al institutiei, care cuprinde activitatile BNR, situatiile financiare si raportul de audit. Respingerea de catre Parlament a raportului anual ar atrage automat demiterea consiliului de administratie, prevede proiectul.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri