Romania si Bulgaria au intrat in acelasi an in Uniunea Europeana, dar drumurile lor s-au separat cu timpul. Daca adesea ne laudam cu rezultate mai bune ca ale vecinilor, iar in clasamente ne comparam mereu cu ei, realitatea data de statistici pune o lumina mai buna pe tara de peste Dunare. Cu taxe mai mici pe salarii, excedent bugetar si turisti mai multi, Bulgaria s-a ridicat deasupra Romaniei, dar pare ca nimeni nu mai este interesat de comparatie.

Salarii si taxe pe salarii

Romanii au un salariu minim brut de 445 de euro, mai mare decat bulgarii, care incaseaza 261 de euro. Dar, dintre statele Uniunii Europene, Romania are cea mai ridicata rata efectiva de taxare a unui salariu brut de 1.000 de euro, 42%, in timp ce tara vecina aplica o rata de doar 22%, una dintre cele mai scazute din blocul comunitar, potrivit unei analize realizate de Deloitte. Astfel, dintr-un salariu brut de 1.000 de euro, romanii raman in mana cu 585 de euro, in timp ce bulgarilor le revine un salariu net de 714 euro.

In 2018, Bulgaria avea o rata a inflatiei de 2,6%, cu mult sub cea a Romaniei, de 4,1%, cea mai mare din Uniunea Europeana, potrivit datelor biroului de statistica Eurostat.

In 2017, Bulgaria raporta un excedent bugetar de 1,1% din PIB si o pondere a datoriei publice in PIB de 25,6%, in timp de Romania inregistra un deficit bugetar de 2,9% din PIB si o pondere a datoriei publice in PIB de 35%, printre cele mai scazute din UE.

Fonduri UE

Pentru perioada 2014-2020, Romania beneficiaza de fonduri structurale si de investitii in valoare de 36,7 miliarde de euro, in timp ce Bulgaria primeste 11,7 miliarde de euro. In 2018, Romania si Bulgaria au o rata similara a banilor europeni cheltuiti, de circa 33%.

In 2015, din bugetul total, Romania avea o finantare de 1 miliard de euro, din care a cheltuit doar 166.100 de euro. In 2016, resursele financiare europene alocate pentru anumite proiecte erau de 4,5 miliarde de euro, iar Romania a cheltuit 1,1 miliarde de euro. In 2017, din alocarea de 14,6 miliarde de euro s-au cheltuit 4,3 miliarde de euro. In 2018, din cele 20,8 miliarde de euro alocate pentru proiecte specifice, Romania a cheltuit doar 6,9 miliarde de euro, potrivit datelor Comisiei Europene.

In 2015, Bulgaria cheltuia 19,9 milioane de euro din cele 912 milioane planuite. In 2016, tara vecina cheltuia 754 de milioane din cele 3,9 miliarde. In 2017, din cele 6,6 miliarde, bulgarii cheltuiau 1,6 miliarde de euro, iar in 2018, banii cheltuiti au fost in valoare de 2,6 miliarde de euro din suma programata de 7,7 miliarde de euro.

Somaj

In 2017, la o populatie de circa 7,1 milioane de persoane, Bulgaria raporta un somaj mai mare decat al Romaniei, de 6,2% fata de 4,9%. In noiembrie 2018, rata somajului in Romania, tara cu o populatie de circa 3 ori mai mare decat a statului vecin, era de 3,9%, iar in Bulgaria era de 5,4%.

Autostrazi

In prezent, Bulgaria are 740 de kilometri de drumuri de mare viteza, dintre care 300 au fost construiti in ultimii cinci ani. Inca din 2018, Bulgaria planuieste sa construiasca 3 autostrazi in partea de nord a tarii, cu un total de 350 de kilometri.

In Romania, la finalul anului 2018, soferii puteau circula pe 807 kilometri de drumuri de mare viteza, dupa ce s-au finalizat tot circa 300 de kilometri in ultimii 5 ani.

Chiar daca Bulgaria sta mai bine decat Romania in ceea ce priveste calitatea infrastructurii feroviare, portuare, aeriene si rutiere, ambele tari sunt, insa, sub media Uniunii Europene.

Turism

In 2017, in Romania, non-rezidentii au petrecut 5,3 milioane de nopti, in timp ce in Bulgaria, non-rezidentii au petrecut 17,1 milioane de nopti, la vecinii bulgari fiind mai atragatoare si mai bine promovate statiunile de la malul marii si cele din munti.

In 2017, tara vecina a primit circa 11,6 milioane de turisti, cei mai multi fiind romani, turci si greci, potrivit Institutului National de Statistica din Bulgaria. Romania a fost vizitata putin peste 12 milioane de turisti, cei mai multi venind din Moldova, Bulgaria, Ungaria si Ucraina, potrivit Institutului National de Statistica din tara.

Schengen si adoptarea euro

Bulgaria ar putea adopta moneda euro in ianuarie 2022, a afirmat la inceputul acestui an ministrul de Finante, Vladislav Goranov. In luna iulie a anului trecut, Bulgaria a depus cerere pentru a intra in mecanismul ratelor de schimb (ERM II ), o perioada obligatorie de doi ani inainte de adoptarea monedei euro.

Recent, premierul Romaniei, Viorica Dancila, anunta ca Guvernul isi asuma adoptarea euro in 2024, cu doi ani mai tarziu dupa Bulgaria. In noiembrie 2018, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, afirma ca Romania ar putea intra in sistemul cursurilor de schimb, o antecamera a zonei euro, in 2024, unde trebuie sa ramana cel putin doi ani pana la adoptarea monedei unice.

Autoritatile europene par sa aiba mai multa incredere in Bulgaria, care va face parte din spatiul Schengen din 2019, pentru inceput doar cu frontierele aeriene, anunta presa de la Sofia, citand afirmatii ale liderului europarlamentarilor PPE si candidat pentru presedintia Comisiei Europene, Manfred Weber.

In cazul Romaniei nu au aparut astfel de informatii. La finalul lunii decembrie, Parlamentul European recomanda primirea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen. Tot in decembrie 2019, presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, declara ca Romania ar putea intra in spatiul Schengen inainte de a se finaliza mandatul lui, in octombrie 2019.

Coruptie si democratie

In ceea ce priveste perceptia coruptiei, Romania este perceputa ca fiind mai putin corupta decat Bulgaria, potrivit unui raport anual realizat de organizatia Transparency International. Potrivit clasamentului pe anul 2018 privind coruptia realizat de Transparency International, Romania se situeaza pe locul 61 la nivel mondial, avand 47 de puncte, la cateva locuri de Bulgaria, care ocupa pozitia 77, cu un scor de 42 de puncte.

Romania este statul membru al Uniunii Europene cu cel mai scazut indice privind starea democratiei in anul 2018. La nivel mondial, Romania ocupa locul 66 in clasament, in timp ce Bulgaria e pe pozitia 46, conform unui raport realizat de The Economist Intelligence Unit.

Sursa foto: By Sasha_Strekoza | Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri