In Croatia si in Romania doar 20% dintre conducatorii auto detin si o asigurare CASCO pe langa polita RCA. Ponderea acestora nu este cu mult mai mare in Republica Ceha - aproximativ 25% -, pe cand in Bulgaria ajunge la doar 5%, iar in Serbia la 3%, arata un studiu realizat de Generali PPF Holding in noua tari din Europa Centrala si de Est.
Slovenii se pozitioneaza la extrema cealalta: aproape 50% dintre conducatorii auto au asigurare CASCO. Marca auto cu cea mai mare acoperire RCA este Volkswagen, masina cea mai asigurata in Polonia, Romania si Croatia. In acelasi timp, marca auto cea mai asigurata este implicata si in cele mai multe cazuri de daune. Volkswagen este pe primul loc in ceea ce priveste daunele in toate tarile. Marca Ford este pe locul al doilea la daune.

In cazul asigurarii CASCO, cele mai multe daune implica marca Opel. Skoda se situeaza pe locul secund la daunele CASCO in Europa Centrala si de Est si pe aceeasi pozitie in privinta accidentelor declarate. Bulgaria si Slovenia sunt singurele tari in care Skoda nu se afla printre primele cinci cele mai asigurate autovehicule.

Vechimea medie a masinilor asigurate RCA de catre companiile de asigurari din cadrul Generali PPF Holding se situeaza intre 8 si 16 ani. In majoritatea cazurilor, vechimea masinilor asigurate in Slovenia este de pana la opt ani, in timp ce bulgarii asigura masini cu o vechime medie de 16 ani. De regula, vechimea masinilor cu asigurare RCA este de aproximativ 11 ani (Republica Ceha, Croatia, Serbia si Slovenia), in timp ce masinile cu asigurare CASCO au aproximativ trei ani vechime. In schimb, in Polonia si in Slovacia cele mai multe asigurari CASCO se incheie pentru masini noi.

"Vechimea medie a masinilor asigurate in Uniunea Europeana este de 8,2 ani, dar in Ungaria sau Republica Ceha, de exemplu, se apropie de 12 ani. Trendul asigurarii masinilor din ce in ce mai vechi este confirmat si de catre statisticile noastre", declara Jiri Strelicky, directorul centrului de competenta in produse de asigurare din cadrul Generali PPF Holding.

38% din masinile cu polite de raspundere civila auto (RCA) incheiate de ambii asiguratori GPH din Republica Ceha, Ceska pojistovna si Generali pojistovna, sunt marca Skoda, ponderea acestora ajungand la 42% in cazul asigurarii CASCO. Skoda este marca preferata si in Slovacia (22%) si una dintre primele cinci in Romania (6%), Ungaria (5,18%) si Slovenia (2,77%). In Serbia, marca nationala Zastava conduce (16,5%), in timp ce in Romania Volkswagen este pe primul loc (21%), iar marca locala Dacia ocupa locul al doilea, cu 19%. Opel este numarul unu in Bulgaria si Ungaria.

Culorile cel mai des intalnite la masinile asigurate RCA si CASCO sunt gri, rosu si alb. Cand vine vorba de culori, griul metalizat este pe primul loc in randul conducatorilor auto maghiari (37%), incadrandu-se practic in tendinta europeana; 16% dintre sarbi au masini albe, iar in Republica Ceha culoarea gri metalizat se afla in topul preferintelor, cu 12%. Rosul este pe locul al doilea in majoritatea tarilor.

Studiul realizat de Generali PPF Holding a inclus Republica Ceha, Slovacia, Slovenia, Serbia, Romania, Ungaria, Polonia, Croatia si Bulgaria. Generali PPF Holding a fost infiintat in iulie 2007, prin unificarea operatiunilor in Europa Centrala si de Est ale Generali (Italia) si PPF Investment (Cehia). Generali detine 51% din Generali PPF Holding.

Anul trecut, Generali a subscris in Romania prime de 511,44 milioane de lei, in regres cu 22,2% comparativ cu anul precedent, si a trecut pe pierderi, care au insumat 83,17 milioane de lei, de la un profit net de 266.000 lei in 2010. Compania s-a plasat astfel pe locul sapte in topul asiguratorilor dupa valoarea primelor subscrise.

La nivel international, Generali este unul dintre primii trei asiguratori dupa cuantumul primelor subscrise in 2011.
Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri