Jumatate dintre respondentii care au participat la sondaj cred ca ratele catre banca ar trebui sa aiba intaietate la returnare, pentru a elimina riscul de a fi inregistrati in baza de date a unui birou de credit. Pe lista prioritatilor sunt apoi ierarhizate chiria sau rata la casa (45%) si datoriile la utilitati sau abonamentele telefonice (44%).

Datoriile cel mai greu de returnat sunt, pentru o treime dintre participantii la sondaj, cele luate de la banca pentru credite de consum, in perioada in care aveau un venit mai mare. Acestea sunt urmate de ratele ipotecare (22%) si de cheltuielile cu facturile la utilitati si telefonie (18%).

Un roman din trei recunoaste ca bugetul personal s-a inrautatit anul acesta, deoarece a avut mari intarzieri la plata datoriilor. Peste un sfert dintre cei chestionati isi doresc ca in 2013 sa-si planifice mai bine veniturile si cheltuielile, iar unul din zece vrea sa scape de datorii pana la sfarsitul acestui an, mai arata cercetarea.

Pentru a-si acoperi datoriile, cele mai multe persoane din esantion (33,5%) au declarat ca ar fi dispuse sa renunte mai degraba la cheltuielile dedicate placerilor personale. In topul “sacrificiilor” se afla si diverse cheltuieli precum cadouri, vacante, excursii de weekend, la care 27% sustin ca le-ar taia de pe lista.

In cazul unui exercitiu de imaginatie conform caruia nu ar avea suficienti bani in bugetul familial pentru a plati facturile curente si ratele la credite, majoritatea respondentilor (67%) s-ar astepta de la compania de colectare a creantelor sa le permita plata datoriei in rate convenabile.

De asemenea, in situatia ipotetica in care ar avea datorii foarte mari si ar intampina probleme la plata lor, cei mai multi dintre respondenti (56%) au indicat ca ar simti teama de consecinte.