Agentia germana de evaluare Scope Ratings a retrogradat ratingul suveran al Romaniei cu o treapta, de la niveul BBB la BBB-, cu perspectiva negativa. Inrautatirea performantelor fiscale inregistrate de Romania, precum si traiectoria negativa a datoriei publice sunt principalele motive care i-au facut pe nemti sa retrogradeze calificativul.

“Deteriorarea continua a performantei fiscale si traiectoria slaba a nivelului datoriei publice au condus la downgrade. Incertitudinea cu privire la politicile tarii intareste perspectiva negativa (n.red. care insoteste calificativul). Potentialul ridicat de crestere si nivelul moderat al datoriei publice sustine ratingul BBB-“, se mentioneaza intr-un raport al Scope Ratings.

Agentia a redus calificativul acordat Romaniei pentru datoriile pe termen lung in lei si valute straine la BBB-, in vreme ce pentru datoriile pe termen scurt a fost mentinut calificativul S-2, perspectivele devenind insa negative.

“Diferenta dintre veniturile si cheltuielile fiscale s-a marit considerabil ca urmare a reducerilor de taxe frecvente din ultimii ai. Situatia este amplificata de sistemul romanesc de colectare al taxelor, unul dintre cele mai putin eficiente din Uniunea Europeana. De asemenea, cheltuielile raman la un nivel stabil ca procent din PIB al anului 2017, structura bugetara s-a deteriorat, consumul si salariile fiind in urcare (0,8% din PIB) in detrimentul necesarelor investitii publice”, mentioneaza economistii Scope.

Al doilea motiv major care i-a determinat pe acestia sa devina pesimisti in privinta Romaniei este reprezentat de traiectoria datoriei publice, estimata ca va ajunge la 40% din PIB, adica nivelul maxim al anului 2014.

Programul de Convergenta al Romaniei pe 2018 a fost bazat pe estimari de crestere optimiste, in prezent cu aproximativ 2 puncte procentuale peste proiectiile recente ale FMI si ale Comisiei Europene pentru 2018-2021. Nivelul datoriei publice ramane extrem de vulnerabil la orice crestere economica mai slaba decat estimarile Guvernului – un risc accentuat de nivelul avansat al ciclului economic”, mentioneaza Scope.

Agentia germana atrage atentia si cu privire la nivelul ridicat al datoriei in valuta a Romaniei (cca 50% din total), care, in eventualitatea unei deprecieri semnificative a leului, ar duce la cresterea costului de imprumut si ar genera riscuri cu privire la sustenabilitatea datoriei publice pe termen mediu.

Romania risca sa piarda increderea investitorilor

Scope a mentinut perspectiva negativa a ratingului Romaniei, avertizand cu privire la riscul pierderii increderii investitorilor institutionali avand in vedere ca Guvernul refuza sa reactioneze la avertismentele repetate ale Consiliului Fiscal si ale institutiilor UE cu privire la evolutia finantelor publice.

“Dupa parerea noastra, recenta confruntare dintre Guvern si oficialii UE, cu privire la anularea reformelor anti-coruptie, a contribuit la erodarea credibilitatii Guvernului. Astfel, incertitudinea politica in crestere si deteriorarea credibilitatii institutionale duc la o crestere a riscului ca tara sa piarda increderea investitorilor intr-un moment in care ciclul economic este pe cale sa se inverseze, expunand astfel riscuri asociate finantarii dezechilibrelor fiscale ale Romaniei”, au concluzionat economistii germani.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri