Bancile au ajuns la o stare perfecta de comunism, iar in cazul in care Karl Marx ar fi fost viata, in 2007 el ar fi lucrat pentru o institutie de credit, scrie Karl Sternberg, cofondator al Oxford Investment Partners, intr-un articol pentru Financial Times.

„Actionarii bancilor au fost jefuiti de catre angajati, care si-au platit sume extravagante din profituri iluzorii. Forta de munca a gasit un mijloc mult mai eficient comparativ cu sindicatele pentru a distruge capitalismul, convingandu-i pe actionari ca un salariu mai mare este obligatoriu pentru a fi mentinut talentul. Angajatii au fost asistati de catre contabili, care le-au permis sa declare profituri inainte de a vedea vreun ban. Marx ar fi facut bani foarte usor de pe urma bancilor”, noteaza Sternberg.

El spune ca nu ar trebui sa fim surprinsi ca beneficiarii sistemului bancar comunist „guita” acum. Acestia trag multe semnale de atentionare asupra suprareglementarii.

„Nu ucideti gasca de aur, spun ei. Multe persoane din banking nu au observat ca recent au adus economia mondiala in genunchi”, se arata in articolul din Financial Times.

Karl Sternberg recunoaste ca nu doar bancile ar trebui sa fie trase la raspundere pentru situatia actuala.

Bancile centrale au stabilit rate de dobanda prea reduse pentru o perioada prea lunga de timp. Politicienii au crezut ca au abolit ciclul de afaceri si ca un nivel permanent mai ridicat al cheltuielilor publice ar putea fi justificat. Prea multi cetateni au imprumutat bani pe care nu i-au mai putut plati.

„Acest proces de auto-amagire a caracterizat toate perioadele de boom din istorie. Dar bancherii par cei mai reticienti in a accepta ca schimbarea este necesara. Ei trebuie salvati de ei insisi. Contraintuitiv, reglementarea este cea care poate impune un sistem capitalist bancilor”, crede Sternberg.

Cea mai importanta functie interna a unei banci este de a canaliza banii depunatorilor catre mediul de afaceri pentru investitii, scrie analistul. Numai investitiile productive genereaza crestere economica. Insa bancile nu au idei de investitii, ci oamenii de afaceri.

„Bancile doar transfera bani prin economie. Nici nu sunt de neinlocuit: pietele de actiuni si obligatiuni si acumularile de profituri sunt, de asemenea, surse de capital. De exemplu, intreprinderile din Marea Britanie nu au fost nicicand mai profitabile. Ce le lipseste oamenilor de afaceri este increderea, nu creditele bancare. Afacerile mici sufera de lipsa imprumuturilor de la banci”, a precizat cofondatorul Oxford Investment Partners.

Karl Sternberg spune ca remunerarea ramane un elemenet esential. Angajatii bancilor primesc prea mult din venituri.

„Actionarii par sa fi uitat ca au nevoie doar sa plateasca minimul necesar pentru a-si pastra personalul: ei au incetat sa mai fie capitalisti rationali. Ideea ca bancherii ar prefera sa faca altceva in cazul in care ar fi platiti mai putin este intuitiv absurda. Actionarii au tolerat nebuneste scheme de salarizare bazate pe termene scurte si fara un sistem clawback”, a adaugat Sternberg.

In concluzie el considera ca ar trebui ignorate avertismentele alarmiste care indica faptul ca se va comite „o sinucidere nationala daca sunt introduse mai multe reglementari in sistemul bancar”.

„Bancile vor deveni astfel de incredere, profitabile si plictisitoare si vor furniza avantajul competitiv national in viitor. Marx va trebui sa-si gaseasca un alt loc de munca”, a mai afirmat analistul.

foto: wikipedia.org


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Croitoru-BNR: Cresterea taxelor acum ne-ar infunda in caz de recesiune