Modelul unei singure autoritati de supraveghere pentru piata financiara functioneaza deja in alte tari europene; nu este ceva unic doar in Romania. De neinteles, este insa graba cu care se fac aceste schimbari, cu impact major asupra unor sectoare care gestioneaza 20 miliarde de euro, a declarat Adrian Marin, CEO, Generali Romania, la solicitarea wall-street.ro.
Guvernul va desfiinta autoritatile de supraveghere din domeniul financiar, cu exceptia celor care tin de BNR, astfel ca atributiile si tot personalul CNVM, CSA si CSSPP sa fie preluate pana cel tarziu in luna martie a anului viitor de catre o noua institutie - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

"Asa cum se precizeaza in Ordonanta de Urgenta, aceasta masura are intentia sa stabilizeze piata financiara din Romania, dat fiind modificarile legislative din ultimul an si problemele semnalate. Ceea ce ne intereseaza pe noi ca si companie de asigurari este sa actionam intr-o piata reglementata, astfel incat sa ne putem desfasura activitatea si sa ne dezvoltam. Masurile adoptate sa fie corecte si sa asigure un mediu concurential sanatos", spune Adrian Marin (foto).

Dintre tarile unde functioneaza deja astfel de sisteme unice de supraveghere pentru piata financiara, managerul Generali Romania a numit Polonia si Ungaria. "In Polonia, sistemul pare sa functioneaze bine si se reflecta in evolutia acestei piete, in schimb Ungaria nu urmeaza acelasi traseu. Nu pot afirma ca ceea ce se petrece pe aceste piete este efectul masurilor luate de autoritatile de supraveghere ci, mai degraba, tine de situatia economica si de masurile adoptate de Guvernul fiecarei tari, cu impact asupra pietelor de asigurari".

Intrebat despre cine ar trebui sa gestioneze o astfel de institutie, Adrian Marin a explicat ca "persoana potrivita sa conduca aceasta institutie trebuie sa aiba pregatirea profesionala si experienta necesare unei astfel de pozitii. Preferabil sa aiba cunostinte din toate cele trei domenii care alcatuiesc piata financiara, fiecare cu particularitatile sale".

Premierul Victor Ponta a declarat ca a discutat cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, despre constituirea Autoritatii de Supraveghere Financiara si a mentionat ca presedintele acestei structuri va fi numit de catre Parlament si va lucra impreuna cu Banca Nationala si Banca Centrala Europeana.

Wall-Street.ro a lansat o petitie prin care propune oprirea numirilor politice si selectarea specialistiilor care supravegheaza piata de capital, piata asigurarilor si piata pensiilor private printr-un proces competitiv.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri