Programul Prima Casa va continua in 2013, cu garantii suplimentate cu 200 milioane de euro, astfel incat fondurile sa ajunga cel putin pana la mijlocul anului viitor, iar bancile care nu utilizeaza pana la sfarsitul acestui an sumele alocate le vor putea folosi in 2013.

Finantatorii care au beneficiat de alocari din plafonul aferent anului 2012 vor fi autorizati sa utilizeze integral diferentele din sumele alocate si neangajate pana la data de 31 decembrie 2012 in cursul anului 2013, potrivit unui proiect de hotarare publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, anunta Mediafax.

Dintre cele 16 banci participante la a patra etapa a programului Prima Casa, BCR, BRD, CEC Bank, Banca Transilvania, OTP, Unicredit Tiriac Bank, Raiffeisen Bank, Credit Agricole si Leumi Bank au solicitat alocarea de sume din plafonul suplimentar de 200 milioane euro, iar acestea pot fi utilizate numai pana la la finele acestui an, in conformitate cu legislatia actuala.

Suma reprezentand diferenta ramasa neutilizata din plafonul alocat pentru acest an va fi publicata pe site-ul FNGCIMM si Ministerului Finantelor Publice pana la 15 ianuarie 2013.

Daca hotararea va fi aprobata, bancile vor putea beneficia de alocarea plafonului imediat dupa ce au epuizat sumele anterioare, "evitandu-se astfel instalarea panicii provocate de oprirea creditarii persoanelor fizice care au intreprins demersuri si au efectuat cheltuieli pentru a intra in program, respectiv au semnat antecontracte de vanzare cu termene stricte de perfectare a contractelor de vanzare-cumparare", se arata in nota de fundamentare a proiectului.

FNGCIMM va evalua cel putin trimestrial modul de utilizare de catre finantatori a plafonului alocat si va efectua realocari intre finantatori in functie de gradul de utilizare a sumelor si de ponderea garantiilor acordate de finantator in totalul garantiilor acordate.

Actul normativ propune ca relatiile dintre banci si FNGCIMM sa se deruleze in baza protocolalelor semnate in etapa anterioara a programului Prima Casa, urmand ca acestea sa fie modificate prin acte aditionale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri