Bancile vor fi obligate sa constituie provizioane suplimentare de circa 3 miliarde de lei (peste 600 de milioane euro) rezultate din reevaluarea garantiilor pentru creditele acordate, diferente constatate la auditarea situatiilor financiare de la jumatatea anului.

Potrivit unor surse bancare, auditorii au constat diferente intre valoarea garantiilor luata in considerare de banci si valoarea de piata a acestora chiar si de peste 30%, noteaza Mediafax.

Comparativ cu nivelul de provizionare de la mijlocul anului, care se cifra pe sistem IFRS la 26 de miliarde lei, costul suplimentar al riscului va creste cu mai mult de 10%.

Rezultatele raportate de bancile comerciale dupa primele sase luni indica o pierdere cumulata pe sistem de 192 milioane lei (43 de milioane euro), comparativ cu un castig de 116 milioane lei la finele primului trimestru, in conditiile in care provizioanele au urcat cu peste 3,5 miliarde lei in IFRS.

Practic, dupa auditarea situatiilor financiare de la finele lunii iunie, provizioanele aferente primelor sase luni s-au dublat, ceea ce ar echivala cu o pierdere severa la nivelul sistemului bancar, de aproximativ 3 miliarde lei.

Cu toate acestea, multe banci spun ca au acoperit deja diferenta de provizionare fara sa consemneze pierderi suplimentare semnificative, sugerand astfel ca evolutia veniturilor operationale a fost mult mai buna dupa jumatatea anului.

Un numar de 23 de banci au incheiat prima jumatate a anului cu profit, in timp ce 18 au raportat pierdere.

Datele centralizate de banca centrala nu reflecta provizioanele in sistem IFRS de la finele anului trecut, primele informatii fiind prezentate in ianuarie, cand totalul provizioanelor s-a ridicat la 22,56 miliarde lei. La finele lunii iunie, provizioanele bancilor insumau 26,3 miliarde lei.

Bancile inca raporteaza si soldul provizioanelor calculate potrivit standardelor romanesti de contabilitate, iar acestea au crescut in sase luni cu 5,2 miliarde lei, de la 30,7 miliarde lei la aproape 36 miliarde lei.

Dupa auditarea rezultatelor financiare pe anul 2011 a rezultat ca sistemul bancar a inregistrat in 2011 o pierdere de aproape 777 de milioane lei, aproape dublu fata de prima raportare, care indica un minus de 430 de milioane lei.

Rata riscului de credit, calculata ca raport intre cerdite si dobanzi clasificate in indoielnic si pierdere si total credite si dobanzi clasificate, a urcat in primele sase luni de la 23,28% la 26,10%.

Estimarile bancherilor plaseaza pierderea neta din sitem dupa primele zece luni la circa 400 de milioane lei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
BNR a evitat in 2014 sa implementeze "darea in plata" in norme
Setari Cookie-uri