“In ceea ce priveste dobanzile practicate de catre banci, consider ca vom asista si in 2013 la continuarea tendintei descendente, mai ales in contextul eforturilor europene privind Uniunea Bancara, dar si prin prisma faptului ca nu este exclus sa ajustam in primul semestru al anului la o reluarea procesului de normalizare a dobanzii de politica monetara. Per ansamblu, nivelul redus al cererii de credite, ar putea determina o competitie mai acerba intre banci, care sa rezulte in reducerea dobanzilor”, a explicat Radulescu.

El spune ca rata restantelor la credite va continua sa creasca, cel putin in primele trei luni ale anului, nefiind exclusa o stabilizare in al doilea trimestru.

“Acest scenariu central incorporeaza faptul ca nu vom asista la reintensificare a problemelor economic-financiare la nivelul zonei euro”, a completat Radulescu.

Analistul atrage atentia asupra faptului ca in 2013 se va trece la implementarea normelor Basel III, ceea ce va presupune o consolidare a activitatilor din sectorul bancar intern.