Estimare: creditarea va creste cu un ritm mediu anual de sub 5% in T1

Creditarea va creste cu un ritm mediu anual de sub 5% in primul trimestru din 2013, pe fondul unui climat dificil in economia reala, a precizat Andrei Radulescu, analist la societatea de intermediere financiara Broker Cluj.

“In ceea ce priveste dobanzile practicate de catre banci, consider ca vom asista si in 2013 la continuarea tendintei descendente, mai ales in contextul eforturilor europene privind Uniunea Bancara, dar si prin prisma faptului ca nu este exclus sa ajustam in primul semestru al anului la o reluarea procesului de normalizare a dobanzii de politica monetara. Per ansamblu, nivelul redus al cererii de credite, ar putea determina o competitie mai acerba intre banci, care sa rezulte in reducerea dobanzilor”, a explicat Radulescu.

El spune ca rata restantelor la credite va continua sa creasca, cel putin in primele trei luni ale anului, nefiind exclusa o stabilizare in al doilea trimestru.

“Acest scenariu central incorporeaza faptul ca nu vom asista la reintensificare a problemelor economic-financiare la nivelul zonei euro”, a completat Radulescu.

Analistul atrage atentia asupra faptului ca in 2013 se va trece la implementarea normelor Basel III, ceea ce va presupune o consolidare a activitatilor din sectorul bancar intern.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri