8 Ianuarie 2013

BNR a imprumutat 17 banci cu 4 mld. lei



Banca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat 17 banci cu suma de 4 miliarde lei oferita la operatiunea repo de luni, iar cererea a fost de peste sase ori mai mare, totalizand 24,9 miliarde lei.

Banca centrala a mentinut luni, pentru a saptea saptamana consecutiv, la 4 miliarde lei, suma cu care imprumuta bancile prin operatiunea repo, aceasta fiind, totodata, a 14-a saptamana la rand in care banca centrala limiteaza suma disponibila, potrivit Mediafax.

Saptamana trecuta, BNR a imprumutat 13 banci cu 4 miliarde lei, iar sumele licitate de institutiile de credit au ajuns la un total de 17,48 miliarde lei.

Prin licitatiile repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an. Banii sunt imprumutati pentru o saptamana.

Cand suma de la licitatia repo este limitata, banii sunt acordati pro-rata, in functie de un indice rezultat in urma impartirii sumelor subscrise si a valorii prezentate de banca centrala. Astfel, atunci cand BNR anunta un plafon, bancile liciteaza valori mai ridicate pentru a se asigura ca primesc cat mai mult din sumele vizate.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor imprumutate prin licitatiile repo, intr-un moment in care cursul a urcat pe piata interbancara peste 4,59 lei/euro si se indrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie si pana pe 8 octombrie BNR a imprumutat bancile cu toate sumele solicitate. Sumele imprumutate de BNR in cadrul licitatiilor repo saptamanale au variat intre 4 miliarde lei si 6 miliarde lei, de la reluarea plafonarii.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat in luna octombrie ca limitarea licitatiilor repo derulate de banca centrala este o metoda mai rapida si mai eficace de actiune decat modificarea dobanzii de politica monetara, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

Efectele negative al acestor plafonari sunt, insa, cresterea randamentelor la titlurile de stat emise de Finante, precum si dobanzile mai ridicate practicate de banci.

Randamentele acceptate de Ministerul Finantelor au scazut insa in urma cu patru saptamani pentru prima oara, intrerupand trendul de crestere inceput in luna mai. Totodata, cererea pentru obligatiunile vandute de Finante a urcat semnificativ, in conditiile in care randamentele la titlurile de stat ale Romaniei sunt peste cele emise de tarile din regiune.

Luni sunt programate primele licitatii din acest an pentru vanzare de titluri de stat de catre Ministerul Finantelor Publice. Ministerul vrea sa imprumute in total 1,3 miliarde lei prin vanzare de certificate de trezorerie cu maturitate la un an (500 milioane lei) si prin obligatiuni cu scadenta de 18 luni (800 milioane lei).



Citeste si