"Daca valorile preliminare ale executiei bugetare pentru 2012 se vor confirma, autoritatile romane vor notifica pana la 1 aprilie, Comisiei Europene, faptul ca deficitul calculat a fost mai mic de 3% din PIB, cat si faptul ca va continua tendinta de reducere a deficitului structural", a declarat marti secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP) Catalin Doltu intr-un comunicat, dupa ce a participat la reuniunea Consiliului Ecofin, la Bruxelles, scrie Mediafax.

Decizia Ecofin privind existenta deficitului excesiv in cazul Romaniei a fost adoptata in iulie 2009. Ea a fost determinata de faptul ca Romania inregistrase in 2008 un deficit de 5,4% din PIB. In consecinta, Romania a trebuit sa adopte masuri severe de scadere a deficitului in domeniul salarizarii in sistemul public, schimbari in sistemul de pensii, precum si alte masuri menite sa reduca dezechilibrele majore reflectate inclusiv in deficiul contului curent extern, se arata in comunicatul MFP.

Comisia Europeana va analiza posibilitatea ca Romania sa aiba o tendinta clara pe termen mediu de a mentine deficitul sub limita de 3% din PIB, dupa care ar putea recomanda Ecofin abrogarea procedurii deficitului excesiv in Romania, iar in lunile mai - iunie s-ar putea adopta decizia finala in acest sens.

"Contextul general care permite imbunatatirea guvernantei fiscale este favorabil. Acum exista legea responsabilitatii fiscale, Consiliul Fiscal, s-a realizat un cadru bugetar obligatoriu pe termen mediu, a continuat rafinarea prognozelor, s-au redus rectificarile bugetare pe parcursul anului fiscal. Autoritatile romane au reusit, chiar si intr-un an dificil, marcat de campanii electorale majore, cum a fost 2012, sa imprime o tendinta descrescatoare a dezechilibrelor interne reflectate in deficitul bugetar", a aratat Doltu.

La sfarsitul anului trecut, 20 din cele 27 de tari membre ale UE se aflau in procedura de deficit excesiv, cu exceptia Bulgariei, Estoniei, Germaniei, Finlandei, Maltei, Luxemburgului si Suediei.