"CSA anticipeaza ca tariful la RCA nu va creste si subscriu la aceasta estimare. Piata RCA este una a cumparatorului, care se uita la pret. Datorita dezvoltarii puternice a mediului online, constat cu suprindere ca pretul nu a crescut, ci chiar a scazut fata de anul precedent. De ce? Exista o morisca a preturilor. Azi exista un asigurator care ofera un pret mic la RCA, maine altul. Nu stiu daca este benefic, dar asta-i situatia, si in acest context castiga clientul", a spus Vasile, prezent la o conferinta pe teme de specialitate.

El a adaugat ca este "total aberanta" situatia cu privire la dauna medie a asiguratorilor, care variaza intre 4.000 si 10.000 de lei, scrie Mediafax.

"Situatia este intalnita dintr-un motiv foarte simplu: asiguratorii plimba clientii cateva saptamani pana se efectueaza constatarea si nu este normal. Apoi, in baza acestui document, unitatile de reparatii auto intocmesc un deviz, iar asiguratorul ii propune clientului o despagubire de 20-30% din totalul devizului. Ce poate face clientul cu aceasta suma? Din acest motiv aveam un ecart atat de mare al daunei medii intre asiguratori", a spus Vasile.

Safety Broker este unul dintre primii zece jucatori din domeniu si a intermediat in perioada ianuarie-septembrie 2012 prime in suma de 23,5 milioane de euro, cu 50% peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut.

Aproape doua treimi din primele intermediate sunt aferente politelor de raspundere civila auto (RCA), iar un sfert sunt aferente politelor auto facultative (Casco).

Citeste si:

In primele noua luni ale anului 2012, prima de asigurare medie anualizata pe segmentul RCA a fost de 455 lei, in scadere cu 4% fata de valoarea de 472 lei din perioada similara a anului trecut, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Subscrierile din contracte RCA au crescut cu 5% in primele noua luni, la 1,52 miliarde de lei.

Numarul dosarelor de dauna avizate pe segmentul RCA a fost de 220.321, in scadere cu 9% fata de 2011, cand au fost avizate 241.062 dosare.

In schimb, valoarea despagubirilor RCA platite a crescut cu 9%, la 1,29 miliarde de lei.

Dauna medie RCA platita a fost de 5.868 lei, in urcare cu 13% fata de perioada similara din 2011.