BCR, Volksbank, Piraeus Bank, Bancpost, OTP Bank, Banca Transilvania si UniCredit Tiriac Bank au fost implicate in peste 3.000 de procese cu clientii in perioada 2010-2012, din care 1.200 de cauze au fost castigate irevocabil de debitori, potrivit datelor prezentate de Casa de Avocatura Coltuc.
In cazul a 22 de procese din totalul de 3.000, instanta s-a pronuntat irevocabil in favoarea institutiilor de credit, in timp ce restul proceselor sunt pe rol.

“Exista la acelasi complet de judecata decizii diferite. Interpretarea subiectiva a unui judecator nu o intelegem nici noi”, a precizat avocatul Marius Coltuc.

Aceste inconveniente ar fi trebui rezolvate prin Legea nr. 76/2012 care ii imputerniceste pe judecatori sa oblige bancile sa elimine o clauza abuziva din toate contractele de acelasi gen atunci cand constata existenta acesteia intr-un anumit caz.

In schimb, bancherii se tem ca prin noile prevederi vor inregistra pierderi de 600-700 milioane euro.

„Prin faptul ca bancile spun ca vor avea pierderi de sute milioane euro recunosc ca sunt comisioane abuzive in contractele de credit. Din moment ce Legea 193 este in vigoare (a fost publicata in Monitorul Oficial pe 3 august 2012 – n.r.), noi nu vedem de ce nu s-ar aplica. Ca exista pareri contrare ca legea nu poate intra in vigoare fara Codul Civil asta este alta discutie”, a mentionat Coltuc.

Legea 76/2012 de punere in aplicare a Codului de procedura civila, care ar trebui sa intre in vigoare de la 1 februarie, modifica art. 12 si 13 din Legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele de credit.

Bancile au transmis anul trecut mai multe scrisori catre BNR, Ministerul Justitiei si comisiile parlamentare prin care au sustinut ca noile prevederi din Codul de procedura civila ar putea afecta veniturile din comisioane considerate de instante ca fiind abuzive.

Desi au fost mai multe discutii privind amanarea intrarii in vigoare a Codului de procedura civila pana la 1 iulie, ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a declarat ca acesta va fi adoptat la 1 februarie, fiind pregatita o ordonanta “in situatia in care procedurile parlamentare s-ar fi incalcit cumva”.

„Astfel, se transeaza si chestiunea aplicabilitatii celor doua art. 12-13 din Legea clauzelor abuzive, despre care eu continui sa afirm ca sunt in vigoare din 3 august 2012. Aplicabilitatea lor va fi indiscutabila de la 1 februarie. Ceea ce ar putea face guvernul, fortat de FMI, ar fi doar sa emita o OUG de suspendare a aplicabilitatii acestor texte, pentru a se face nu stiu ce studii de impact, inutile, de altfel. Daca ar face asa ceva, guvernul ar incalca direct si clar directiva actiunilor in incetare din 2009, iar pe fruntea Romaniei ca tara membra a UE va fi scris infringement”, a mentionat avocatul Gheorghe Piperea pe pagina personala a unei retele de socializare.

„Avand in vedere ca guvernul deja si-a schimbat opinia ferm anti-Chevron si anti-RMGC (gaze de sist plus exploatare aur cu cianuri) intr-o opinie ferm pro-, e posibila o astfel de masura. Dar sa vedem ce spun cei 5,3 milioane debitori despre aceasta ...”, a adaugat avocatul.

Iar asteptarile lui Piperea s-au confirmat miercuri seara cand articolul din Codul de procedura civila care oferea posibilitatea ANPC sau asociatiilor de protectie a consumatorilor sa denunte in instanta clauzele abuzive si sa le elimine din toate contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare, a fost amanat pana la 1 iulie.

Amanarea este prevazuta in ordonanta de urgenta aprobata miercuri de Guvern pentru modificarea Codului de procedura civila (CPC) si reprezinta un angajament asumat de Executiv in ultima scrisoare de intentie convenita cu Fondul Monetar International.

Care sunt bancile cu cele mai multe procese


Potrivit reprezentantilor Casei de Avocatura Coltuc, Volksbank este banca cu cele mai multe procese intentate de clienti in tara, iar peste 90% dintre litigii au fost castigate de catre clienti.

Pe locul al doilea se afla BCR ca numar de procese, insa in cazul institutiei de credit doar 75% dintre cazuri sunt declarate in favoarea clientilor, deoarece “clauzele nu sunt la fel de abuzive ca la alte banci”.

“Majoritatea instantelor au declarat comisionul risc ca fiind abuziv. Banca spune ca prin el isi acopera portofoliul de credite neperformante, insa singurul cost al unui imprumut este dobanda. Institutia de credit are o serie de garantii prin care isi acopera riscul si tot solicita un comision de risc”, au explicat reprezentantii Casei de Avocatura Coltuc.

Acestia spun ca pe fond procesul dureaza intre unu si doi ani, iar daca se face recurs termenul se prelungeste la 3 ani. De asemenea, daca clientul iese castigator, el trebuie sa mai astepte maxim doua luni pana cand isi primeste sumele cuvenite.

“Banca nu plateste de bunavoie, desi pierde un proces irevocabil. Pana la urma banca este executata silit”, a declarat Marius Coltuc.

La inceputul anului, BCR a fost executata silit pentru aproape 900.000 lei, suma reprezentand comisioane aferente unor contracte de credit pe care tribunalul le-a declarat abuzive.

Citeste si Cine are dreptate in procesele banci-clienti: o decizie finala se lasa asteptata


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri