Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu protejeaza institutiile de credit sau pe actionarii acestora, iar pentru banca centrala este extrem de important ca banii din care se iau imprumuturi sa fie dati inapoi, nu pentru a plati actionarii, ci pentru a restitui depozitele, a precizat viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu.
“Tinta BNR tine de specificul activitatii bancare, pentru ca banii pentru creditare vin in special de la deponenti. Exista 3,8 milioane persoane fizice debitori ai bancilor si 17,1 miliarde euro depozite ale acestora. Rolul BNR este de a proteja deponentii”, a explicat Olteanu.

El spune ca BNR si-a asumat realizarea unor studii de impact si de dezbateri publice cu privire la reglementarea eliminarii clauzelor abusive.

“O clauza abuziva nu trebuie sa fie intr-un contract, insa legea trebuie sa stabileasca daca clauza este abuziva”, a mentionat Olteanu.

Articolul din Codul de procedura civila care oferea posibilitatea ANPC sau asociatiilor de protectie a consumatorilor sa denunte in instanta clauzele abuzive si sa le elimine din toate contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare, a fost amanat pana la 1 iulie.

Amanarea este prevazuta in ordonanta de urgenta aprobata de Guvern pentru modificarea Codului de procedura civila (CPC) si reprezinta un angajament asumat de Executiv in ultima scrisoare de intentie convenita cu Fondul Monetar International.

Bancile au insistat in repetate randuri pentru eliminarea acestei prevederi din Cod, desi reglementarea face parte dintr-o Directiva europeana care trebuia aplicata de Romania inca de la momentul integrarii europene, din 2007.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri