Bancile nu se lasa infrante: articolul din Codul Civil privind clauzele abuzive, amanat pana in iulie

Articolul din Codul de procedura civila care oferea posibilitatea ANPC sau asociatiilor de protectie a consumatorilor sa denunte in instanta clauzele abuzive si sa le elimine din toate contractele de prestari servicii, inclusiv credite bancare, a fost amanat pana la 1 iulie, afirma surse oficiale.

Amanarea este prevazuta in ordonanta de urgenta aprobata miercuri de Guvern pentru modificarea Codului de procedura civila (CPC) si reprezinta un angajament asumat de Executiv in ultima scrisoare de intentie convenita cu Fondul Monetar International, arata Mediafax.

Bancile au insistat in repetate randuri pentru eliminarea acestei prevederi din Cod, desi reglementarea face parte dintr-o Directiva europeana care trebuia aplicata de Romania inca de la momentul integrarii europene, din 2007.

In scrisoarea de intentie, Guvernul se angajeaza sa nu adopte niciun fel de masura care sa "afecteze disciplina debitorilor", precum initiativele legislative privind legea insolventei personale sau sa amendeze OU 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

"In acest sens, vom initia un studiu de impact si consultare publica cu toti jucatorii relevanti privind aplicarea Codului de procedura civila, in special in ceea ce priveste provizioanele pentru clauze abuzile din contracte de credit, inainte de promulgare", este promisiunea Guvernului catre FMI.

Guvernul a anuntat initial ca termenul de intrare in vigoare a Codului de procedura civila a fost amanat pana la 1 iulie, pentru ca ulterior sa revina si sa precizeze ca amanarea a fost decisa doar pana la 15 februarie.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri