14 Februarie 2013

Cum explica noul sef al BRD primele pierderi de la listarea pe bursa



BRD a inregistrat anul trecut o pierdere de 74,5 milioane euro, prima de la listarea pe bursa in ianuarie 2001. Rezultatele financiare ale bancii au fost prezentate de noul director general, Philippe Lhotte, aceasta fiind prima lui aparitie publica de la preluarea mandatului in urma cu trei luni. Citeste mai departe principalele teme atinse de noul sef de la BRD cu ocazia prezentarii situatiei financiare a institutiei de credit.

Creditul de consum

"Vom ramane prudenti in 2013 si vom acorda selectiv credite de consum. Aceste imprumuturi s-au dezvoltat foarte mult in perioada de criza. Bancile au venit cu oferte bogate, dar trebuie sa aiba grija sa nu-si supraindatoreze clientii".

Creditele acordate persoanelor fizice au crescut cu 2,4% la sfarsitul anului, sub influenta productiei robuste de credite imobiliare in cadrul programului Prima Casa.


Fraude

„Fraudele de anul trecut sunt printre amintirile neplacute, mai ales ca banca a fost expusa pe nedrept. BRD a fost victima acestor fraude, descoperite de departamentul de control intern si de o inspectie venita de la Societe Generale. Noi am colaborat cu DIICOT, am depus plangeri in aceste cazuri, dar sunt destul de dezamagit de expunerea in media pentru ca noi suntem cei care am suferit un prejudiciu”.

Costul total al fraudelor descoperite de BRD s-a ridicat la 180 milioane euro, din care 109 milioane euro au fost provizionate in 2011, iar restul in 2012, din care 25 milioane euro numai in ultimul trimestru.




Restructurarile de personal si agentii

„Personalul bancii va scadea si in 2013, dar intr-un ritm mai scazut decat anul trecut. Continum sa ne reeavaluam agentiile, sa gasim solutii de optimizare a costurilor. Probabil ca unele sucursale nu trebuiau deschise in perioada pre-criza".

BRD a inchis anul trecut 22 de agentii, pana la 915 sucursale, iar personalul s-a redus cu 261 de angajati, la 7.681 de salariati.


Obiectivele BRD in 2013

"Obiectivul bancii in 2013 este de a ajunge pe profit. BRD are un raport cost/venituri foarte solid si nu trebuie sa ne consolidam fondurile proprii. Actionarii cred in viitorul BRD, iar in ciuda situatiei economice dificile consider ca banca va avea rezultate mai bune in acest an".

BRD a inregistrat anul trecut pierderi de 332 milioane lei (74,5 milioane euro), din cauza cresterii costului riscului cu 61,6%, la 1,938 miliarde lei.

Raportul cost/venit a ramas in 2012 in mod semnificativ sub nivelul de 50%, la 46,5%. Cheltuieli operationale au scazut cu 2,4%, la 1,353 miliarde lei, fata de sfarsitul anului 2011.


Creditele neperformante

“Cred ca in perioada de boom economic nu s-au facut greseli in acordarea de credite, dar dupa patru ani de criza e greu pentru clienti ca sa-si plateasca ratele. Vom inceta sa mai acordam credite? Raspunsul este nu! Vom acorda credite prudent si avem nevoie de clienti fideli”.

BRD a raportat anul trecut o rata a creditelor neperformante de 21,3%, in urcare cu 4,6 puncte procentuale fata de anul precedent. La nivelul companiilor rata de neperformanta era de 33,6% la nivelul companiilor si de numai 7,8% pe retail.





Citeste si