Intr-o postare pe blogul personal, bancherul spune ca sistemul bancar romanesc se va trezi in curand cu o rata a neperformantei de 20%, nivel care arata foarte rau in comparatie cu tarile vecine, “natiuni cu care suntem in competitie atunci cand vrem sa atragem investitii si finantare”.

“Este o problema veche si nu este prima data cand atrag atentia in aceasta privinta. Reuniunile la care am participat in ultimul timp au reliefat clar pentru mine - inca o data - modul in care creditele neperformante pot afecta imaginea Romaniei in strainatate. Deci, ce facem cu asta? Simplu: adoptam standardele internationale, astfel incat indicatorul de pe plan local sa se bazeze pe aceeasi metoda de calcul ca si in alte tari”, a mentionat Steven van Groningen.

Online Graphing
Asa cum wall-street.ro arata saptamana trecuta, sistemul bancar a incheiat 2012 cu o rata a creditelor neperformante de 18,23%, nivel de aproape trei ori mai mare decat cel afisat dupa primul an de criza, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Presedintele Raiffeisen Bank a explicat ca bancile au cerut de ani buni solutii pentru problema creditelor neperformante, respectiv o trecere la standardele internationale de raportare a acestora.

“Adevarata intrebare este, desigur, cat de mare este diferenta (intre tari – n.r.). Singura care poate stii este BNR, deoarece are acces la datele consolidate. In opinia noastra, ceva trebuie facut. In caz contrar, Romania se va trezi in curand cu o rata a creditelor neperformante 20%, nivel care arata foarte rau in comparatie cu tarile vecine. Tari cu care suntem in competitie atunci cand vrem sa atragem investitii si finantare”, a afirmat Steven van Groningen.

Standarde internationale vs standarde romanesti

Bancherul spune ca practica internationala prevede incetarea de a mai calcula dobanda pentru imprumutul care a fost provizionat.

“Cat se provizioneaza dintr-un credit neperformant depinde de o serie de factori, in special de colateral. Acest lucru inseamna ca bancile nu mai afiseaza venituri pentru aceste imprumuturi. Aceasta practica nu afecteaza relatia dintre banca si client. Vorbind din punct de vedere legal, banca are in continuare dreptul contractual de a pretinde suma totala, inclusiv dobanda acumulata si dobanda penalizatoare. Astfel, se reflecta doar o valoare mult mai adecvata pentru imprumutul neperformant”, a declarat presedintele Raiffeisen Bank.

El a adaugat ca in Romania legea obliga bancile sa perceapa dobanzi pentru imprumuturile deja provizionate, chiar daca este putin probabil ca dobanzile sa fie vreodata recuperate.

Indicatorul calculat pe plan local insumeaza dobanda si astfel se majoreaza soldul creditelor neperformante afisat de bancile din Romania comparativ cu cel din alte tari.

Steven van Groningen ofera un exemplu simplu pentru a ilustra toata situatia. “Sa zicem ca avem doua banci identice din punct de vedere al portofoliilor si al clientilor, care au aceleasi tipuri de credite si un comportament de plata asemanator. Singura diferenta este ca bancile sunt din doua tari distincte si astfel se aplica standarde diferite. Vom lua un imprumut cu sold restant de 10.000 cu o dobanda anuala de 10% si o rata a dobanzii penalizatoare de 10%”.

Banca straina nu va mai percepe dobanda dupa 180 de zile, ceea ce inseamna ca totalul creditului din bilantul ei va fi de 11.000, format din principalul de 10.000 si dobanda de 1.000. Din acel moment, soldul imprumutului nu se va schimba.

In schimb, banca romaneasca va percepe in continuare dobanda si dupa 180 de zile, iar peste 360 de zile soldul creditului restant in bilantul ei este de 12.000.

„Daca presupunem ca ambele banci au un sold al imprumuturilor de 100.000, banca internationala are o rata a creditelor neperformante de 10%, in timp ce banca din Romania de 12%. De asemenea, este usor de vazut ca, pe masura ce timpul trece, nivelul creditelor neperformante va continua sa se mareasca pentru banca romaneasca in timp ce pentru banca straina nivelul va ramane stabil. Dupa doi ani, banca din Romania are un credit neperformant de 14.000, cu un raport de 14%, iar dupa 3 ani de 16.000, cu un nivel de 16% si asa mai departe”, a punctat presedintele Raiffeisen.

Bancherul se intreba daca exista vreo diferenta de calitate sau soliditate intre cele doua banci sau daca banca din Romania este intr-o forma mai proasta iar activele i se deterioreaza in timp.

“Desigur ca nu exista nicio diferenta. Chiar si profiturile vor fi identice, deoarece dobanzile suplimentare percepute de banca romaneasca sunt provizionate din timp. Este usor de extrapolat acest mecanism de la un individ la un portofoliu de credite, de la un portofoliu la o banca si de la o banca la intregul sistem bancar”, a adaugat Steven van Groningen.

Datele BNR arata ca provizioanele pe standardele romanesti de contabilitate au crescut anul trecut cu peste 8 miliarde lei, pana la nivelul de 40 miliarde lei. Potrivit regulilor internationale de raportare financiara (IFRS), nivelul provizioanelor este cu aproape 10 miliarde lei mai mic.