Cinteza, BNR: STS s-a oferit sa puna la dispozitia sistemului bancar baza de date

Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) s-a oferit sa puna la dispozitia sistemului bancar accesul in timp real la baza de date a Ministerului Finantelor Publice (MFP) si a Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), a explicat directorul directiei de supravghere a BNR, Nicolae Cinteza.

"Bancile au avut 2-3 intalniri cu STS, dar sunt mai multe probleme cu gestionarea datelor cu caracter personal. Prin accesul la aceasta baza, bancile pot verifica orice companie care-si depune bilantul la Fisc, dar si cartile de identitate cu tot cu poze ale persoanelor fizice", a mentionat Cinteza.

El spune ca toate fraudele din sistemul bancar romanesc au fost descoperite de departamentele interne de control ale institutiilor de credit. "Este evident o problema cu faptul ca o banca nu poate verifica mai bine datele de la ANAF", a completat Cinteza.

Directorul directiei de supravghere a BNR a precizat ca fraudele sunt consecinta usurarii cu care s-au dat credite in anii de boom economic.

"Nu cred ca persoanele implicate (in scandalurile privind fraudele bancare - n.r.) au avut vreun interes, altul decat cel profesional de a da acele credite", a adaugat Cinteza.

La inceputul lunii noiembrie, DIICOT a demarat o investigatie asupra a 100 de persoane cu privire la o frauda bancara de 22 milioane euro.

Procurorii au chemat la audieri mai multe nume importante din banking, printre care Claudiu Cercel, director general adjunct la BRD si Aurel Saramet, presedintele-director general al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Cea de-a doua ancheta a demarat in decembrie, dupa ce DIICOT a propus arestare a 12 persoane implicate in fraudarea a 85 de milioane de euro. Referatul institutiei a aratat ca directorii BRD Unirea si Dorobanti, Adrian Martis si Andrei Nanu, au coordonat intreaga activitate infractionala din interiorul institutiei pe care o conduceau.

Citeste si Cinteza, BNR: Lipsa capacitatii actionarilor de a sustine banca, principalul risc la nivel de sistem bancar in urmatorii 3 ani


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Setari Cookie-uri