Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul promovat de Eureko impotriva Deciziei nr. 39/2010 emisa de Consiliul Concurentei prin care compania fusese amendata pentru o presupusa intelegere incheiata in 2007 pe piata fondurilor de pensii private obligatorii, printr-o hotarare irevocabila, anuland definitiv decizia autoritatii de concurenta.
Eureko SAFPP SA a fost reprezentata de catre casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii, in recursul formulat in fata curtii supreme in cazul administratorilor fondurilor de pensii private vs. Consiliul Concurentei. Eureko fusese amendata pentru o presupusa intelegere incheiata in anul 2007 pe piata administrarii fondurilor de pensii private obligatorii (pilonul II din Romania).

In data de 21 februarie 2013, Inalta Curte de Casatie si Justitie a pronuntat prima hotarare irevocabila in dosarul fondurilor de pensii sanctionate de Consiliul Concurentei, anuland definitiv decizia autoritatii de concurenta. Anterior, Eureko pierduse in fata Curtii de Apel Bucuresti, solutia fiind desfiintata de instanta suprema.

"Decizia Inaltei Curti este prima decizie irevocabila in dosarul fondurilor de pensii, fiind deschizatoare de drumuri pentru celelalte cazuri aflate pe rolul instantelor de fond si de recurs", potrivit Ioanei Hrisafi (foto stanga), avocat asociat in cadrul Tuca Zbarcea & Asociatii care a pledat in fata curtii supreme.

In 2010, Consiliul Concurentei sanctionase 14 administratori de fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II din Romania) cu o amenda in cuantum de 5,2 milioane de lei. Dintre acestia, 9 au contestat in justitie decizia Consiliului Concurentei.

"A fost o provocare sa atacam abordarea extrem de formala adoptata de Consiliului Concurentei in decizia din 2010 si sa demonstram instantei, repunand faptele in contextul lor real si valorizand argumentul logic si economic, ca practica incriminata de Consiliu, prin natura sa, nu avea cum sa lezeze concurenta pe piata pentru a intra pe lista neagra", a spus, de asemenea, Anca Jurcovan (foto dreapta) managing associate al firmei de avocatura, care a gestionat aspectele de dreptul concurentei incidente acestei spete.

Olandezii de la Aegon vor prelua in acest an portofoliul de asigurari de viata si pensii al Eureko Romania, dupa ce au ajuns la un acord cu Achmea, grupul financiar care controleaza asiguratorul roman. Tranzactia urmeaza sa fie supusa procesului de autorizare de catre autoritatile competente din Romania si se asteapta sa fie finalizata in a doua jumatate a anului 2013. Cele doua companii nu au anuntat valoarea tranzactiei.

Portofoliile de asigurari de viata si pensii private ale Eureko vor fi integrate in operatiunile grupului Aegon din Romania. Astfel, dupa preluarea operatiunilor Eureko Romania, Aegon va deveni al treilea mare furnizor de pensii din tara, cu aproximativ 650.000 de membri, iar portofoliul de asigurari de viata se va situa in primele zece cele mai mari de pe piata.

Eureko Pensii avea la sfarsitul anului trecut active nete de 539,3 milioane lei si 439.599 de clienti pe segmentul pensiilor private obligatorii (Pilonul II), respectiv active de 3,2 milioane de lei si 3.713 clienti pe cel al pensiilor private facultative (Pilonul III). Pe piata pensiilor private obligatorii, Eureko se situa pe locul al saptelea din noua companii, iar in domeniul pensiilor private obligatorii pe pozitia a 10-a, din 11 jucatori.

Aegon activeaza in Romania din anul 2007 si are operatiuni si in alte tari din regiune, precum Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia. In plus, Aegon si-a anuntat recent intrarea pe piata din Ucraina, prin achizitia companiei de pe locul cinci din aceasta piata.

Compania de asigurari de viata din Romania a Aegon este condusa de Sinziana Maioreanu, in calitate de CEO, in timp ce managementul companiei de pensii private Aegon SAFPAP este asigurat de Marius Ratiu.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri