Conform informatiilor OECD Health Data, romanii traiesc cu 13 ani mai mult decat in anii '70, iar speranta de viata se estimeaza ca va creste constant si in urmatoarele decenii. Astfel, fenomenul de imbatranire a populatiei este unul dintre cele mai accentuate din Europa, estimandu-se ca in 2060, proportia romanilor de 65 si peste 65 de ani va ajunge la alarmanta valoare de 35% (fata de 14,9% cat era in 2008), arata de asemenea, Eurostat.

"Rezultatul este o presiune din ce in ce mai mare asupra sistemului public de pensii, care va ajunge, conform estimarilor, sa asigure doar 15% din veniturile obtinute in perioada activa, fata de 80% cat este minimul necesar; deficitul situandu-se in acest moment la peste 30,6 miliarde de lei anual (1 miliard de dolari)", a declarat Theodor Alexandrescu (foto), CEO Metropolitan Life in Romania.

Datele Ministerului Muncii si Protectiei Sociale arata ca in Romania, sunt doar 4,3 milioane de salariati, ceea ce reprezinta sursa de venit pentru un numar de 5,2 milioane pensionari. Acest lucru se traduce printr-un raport de 1 salariat la 1,2 pensionari. Estimarile Eurostat arata ca acest raport va deveni din ce in ce mai disproportionat.