In 2020, trei dintre cele mai mari cinci economii ale lumii vor proveni din tarile emergente si vor totaliza 30,4% din produsul intern brut (PIB) global in termeni de paritatea puterii de cumparare (PPC).

Astfel, China va deveni cea mai mare economie din lume in 2017, potrivit Euromonitor International.

Tara beneficiaza de o baza de productie mare, costuri ieftine cu forta de munca, de cea mai mare populatie din lume si de economii de scara, respectiv cantitatile de factori utilizati in productie cresc. Desi cresterea a incetinit, faptul ca economiile avansate intarzie sa iasa din recesiune reprezinta un avantaj pentru China, care va depasi Statele Unite ale Americii (SUA) in 2017, iar pana in 2020 va detine 19% din PIB-ul global.

In 1990, SUA avea un sfert din PIB-ul mondial, dar pana in 2020 raportul se va diminua la 16%. Tara a fost afectata de criza financiara care a izbucnit in 2008 si nu a reusit sa-si atinga potentialul economic, in timp ce, de asemenea, a scazut in clasamentul privind competitivitatea. Cea mai mare provocare pentru Statele Unite ramane reducerea deficitului bugetar, fara a intra intr-un impas politic.

Pe locul al treilea se va regasi India, care ocupa aceasta pozitie si in prezent, dupa ce a depasit Japonia in 2011. Avand de partea ei avantajele cresterii demografice, fosta colonie britanica ar putea ajunge cea mai mare economie din lume in urmatorii ani. Euromonitor estimeaza ca India, care are una dintre cele mai tinere populatii la nivel global, va deveni tara cu cei mai multi locuitori in 2025.

Pozitia a patra va fi ocupata de Japonia, care a inregistrat in ultimii ani o crestere economica slaba, iar datoria publica a ajuns la cel mai mare nivel mondial – 235% din PIB in 2012. Tara are cea mai batrana populatie globala, cu o varsta medie de 44,7 ani si o forta de munca in scadere, la care se va adauga o presiune considerabila asupra finantelor publice si o moneda puternica, necompetitiva pentru exporturi. Cu toate acestea, faptul ca Japonia se afla in Asia inseamna ca poate profita de costurile de productie mai ieftine din regiune si de cresterea cererii pentru produsele sale high-tech.

Rusia va deveni a cincea economie a lumii in 2016, devansand Germania, pe fondul unui sector energetic puternic, fiind unul dintre cei mai mari producatori de petrol si gaze naturale la nivel mondial. Acesti factori ofera si un potential pentru piata de consum sa se extinda rapid.


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Consultant: Factorii care au creat criza in 2008, nu se regasesc azi