Soldul creditului neguvernamental acordat de institutiile de credit a scazut in februarie cu 0,3% fata de ianuarie, la 222,7 miliarde lei, ca urmare a reducerii atat a imprumutuirlor in lei, cat si a celor in valuta, potrivit datelor anuntate marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

In termeni reali, scaderea a fost de 0,6%, noteaza Mediafax.

In perioada mentionata, creditul in lei a scazut cu 0,3% (-0,6 la suta in termeni reali), la 84,4 miliarde lei, in timp ce creditul in valuta exprimat in euro s-a redus cu 8,9 milioane euro (exprimat in lei, creditul in valuta s-a redus cu 0,3%), la 138,3 miliarde lei.

Fata de februarie 2012, in luna similara din acest an, creditul neguvernamental a inregistrat o crestere de 0,1% (in termeni reali a scazut cu 5,2%), pe seama majorarii cu 5% a componentei in lei (-0,6 la suta in termeni reali) si a diminuarii cu 2,6% a componentei in valuta exprimata in lei (exprimat in euro, creditul in valuta s-a redus cu 2,9%).

Imprumuturile in lei acordate populatiei au scazut in februarie, fata de ianuarie, cu 0,5%, la 34 miliarde lei, in timp ce creditele in lei pentru firme s-au redus cu 0,1%, la 50,3 miliarde lei. In aceeasi perioada, imprumuturile in valuta pentru populatie s-au diminuat cu 0,2%, la 68,8 miliarde lei, iar cele pentru firme au coborat cu 0,4%, la 69,5 miliarde lei.

Creditul guvernamental s-a diminuat in luna februarie, fata de ianuarie, cu 1,2%, pana la 75,7 miliarde lei. Raportat la februarie 2012, creditul guvernamental scazut cu 3,2% (-8,4% in termeni reali).

Depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali s-au diminuat cu 0,1% in februarie comparativ cu luna anterioara, pana la nivelul de 195,53 miliarde lei.

Economiile in lei ale gospodariilor populatiei s-au cifrat la 75,243 miliarde lei, cu 0,3% mai mari fata de ianuarie si cu 0,6% (-4,8% in termeni reali)comparativ cu februarie 2012.

Depozitele in lei ale persoanelor juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare) s-au redus in februarie cu 1,2% fata de ianuarie, pana la 48,2 miliarde lei, si cu 7,4% (-12,4% in termeni reali) fata de valoarea de la 29 februarie 2012.

Depozitele in valuta ale rezidentilor gospodarii ale populatiei si persoane juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare), exprimate in lei, au crescut raportat la ianuarie cu 0,1%, pana la nivelul de 72 miliarde lei (exprimate in euro, depozitele in valuta s-au majorat cu 0,4%, pana la 16,5 miliarde euro).

Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, depozitele in valuta ale rezidentilor exprimate in lei au crescut cu 16,7% (exprimate in euro, s-au majorat cu 16,4%).

Depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei exprimate in lei au urcat cu 17,4% (in euro au fost mai mari cu 17,1%), iar depozitele in valuta ale persoanelor juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare) exprimate in lei s-au majorat cu 15,2% (exprimate in euro, cresterea a fost de 14,9%).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri