Cotatiile monedei nationale au coborat spre 4,4 lei/euro in prima parte a sesiunii interbancare de miercuri, astel ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat un curs de referinta cu 0,79 bani mai redus, de 4,4032 lei/euro.

In sesiunea de marti, cursul a fost de 4,4111 lei/euro, noteaza Mediafax.

Cursul pentru dolarul american a continuat sa urce insa, cu 1,54 bani, la 3,4419 lei/dolar, ajungand astfel la un nou maxim de dupa 13 decembrie, cand dolarul a fost cotat la 3,4522 lei.

Totodata, cursul pentru francul elvetian a crescut usor, la 3,6156 lei/franc.

Cursurile leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

La deschidere, euro era cotat usor sub 4,41 lei/euro, in apropierea cotatiilor de la finalul sesiunii de marti, cand banci schimbau euro la 4,4080 - 4,4110 lei.

Ulterior, cursul a coborat aproape de 4,4 lei/euro.

"Miscarea a fost usor mai rapida decat ne asteaptam si nu se potriveste cu evolutia curenta a monedelor din regiunea sau a burselor europene. O asemenea miscare ne-ar face sa credem in mod obisnuit ca este produsul unor tranzactii cu volume mai ridicate, intr-o piata cu o lichiditate relativ scazuta. Totusi, deoarece evolutia de astazi vine pe fondul unor volume foarte ridicate (cele tranzactionate in primele doua ore ale sesiunii locale depasesc volumele unei sesiuni obisnuite), suntem usor mai precauti", potrivit lui Vlad Muscalu, senior economist al ING Bank, citat intr-un raport al bancii emis miercuri dimineata.

In acelasi timp, Muscalu considera ca o apreciere semnificativa a leului, sub 4,4 lei/euro pare putin probabila pentru sedinta de miercuri, apreciind ca moneda nationala ar putea inchide ziua usor mai depreciat de acest prag.

Dobanzile practicate miercuri de bancile comerciale pentru depozitele in lei atrase pe termen de o zi au scazut de la 4,64 - 5,14%. la 4,5 - 5%. In acelasi timp, randamentele pentru plasamentele pe o saptamana se situau la 4,56 - 5,06%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Moneda nationala s-a apreciat in raport cu valutele internationale