Moneda nationala a inregistrat oscilatii reduse in prima parte a sesiunii interbancare de miercuri, usor sub 4,5 lei/euro, astfel ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un curs de referinta in scadere, la 4,4979 lei/euro.

Rata de schimb a crescut cinci sesiuni consecutiv, iar marti s-a plasat la 4,5010 lei/euro, reprezentand maximul din ultimele sase luni. O paritate mai ridicata decat cea de marti a fost anuntata de banca centrala pe 21 iunie, cand euro a fost cotat la 4,5209 lei.
Totodata, cursul de referinta leu/franc elvetian a coborat de la 3,6395 lei/franc la 3,6372 lei/franc. Leul s-a depreciat insa fata de dolarul american, rata de referinta leu/dolar urcand la 3,3106 lei/dolar, atingand astfel cel mai ridicat nivel din 14 noiembrie, anunta Mediafax.

Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si cotatiile de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian. In debut, euro a fost cotat la 4,5000 - 4,5030 lei, peste nivelul din jurul orei 16:30 de marti, cand schimburile s-au realizat la 4,4950 - 4,4960 lei/euro.

In prima parte a sesiunii cursul a oscilat usor sub 4,5 lei/euro. Dobanzile afisate miercuri de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au scazut de la 0,73 - 1,23% la 0,68 - 1,18% pe an. Dobanzile sunt mult sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, aflata la 4% pe an, minim istoric. Pe de alta parte, dobanzile practicate de bancile comerciale incadreaza dobanda la facilitatea de depozit practicata de BNR, de 1% pe an.

Dobanzile practicate pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana se plasau la 0,78 - 1,28% pe an. Totodata, dobanda ROBOR pentru plasamente cu scadenta la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru creditele in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a scazut de la 2,26% la 2,16% pe an.

Citeste si:
Evolutie opusa pentru euro si dolar la mijlocul saptamanii
Evolutie opusa pentru euro si...

"Cele doua scaderi consecutive cu 25 puncte de baza ale ratei cheie pe care le prognozam (incluzand si reducerea ratei asteptata la sedinta BNR de astazi) pe fondul persistentei surplusului de lichiditate ar trebui sa sustina continuarea scaderilor in ratele pe termen scurt, cu segmentul 1-3 luni tintind nivelul facilitatii de depozit", arata un raport ING Bank transmis miercuri dimineata.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Money »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Euro, nivel maxim al ultimilor cinci ani, din cauza crizei politice