28 Martie 2013

Conflict de obiective la BNR. Isarescu: Nu vrei sa omori economia, dar trebuie sa mentii preturile stabile



Bancile centrale din tarile emergente, cat si din Romania, se confrunta cu un conflict de obiective, intrucat, in pofida deficitului de cerere inflatia este ridicata, iar acestea nu vor sa omoare economia, dar trebuie sa mentina preturile stabile, a precizat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Discursul guvenatorului vine sa raspunda criticiilor care acuza Banca Nationala ca nu a stimulat cresterea economica prin reducerea si mai mult a dobanzii de politica monetara. In prezent, dobanda cheie este la 5,25%, desi marile banci centrale din lume mentin un nivel al acestui instrument de politica monetara aproape de zero.

Cu toate acestea, in criza, Romania a trecut prin mai multe perioade de presiuni inflationiste, dupa ce TVA a fost majorata la 24% sau, anul trecut, cand agricultura a inregistrat o performanta slaba.

„Desi avem un deficit de cerere, inflatia este ridicata data fiind dominatia socului de oferta. Politica monetara controleaza cererea, este o legatura mistica, iar o prevenire a cresterii preturilor din socuri de oferta genereaza o accentuare a fluctuatiilor la nivelul productiei si somajului”, a declarat Isarescu, in cadrul unui discurs tinut astazi la Academia de Studii Economice din Bucuresti (ASE) cu ocazia implinirii a 100 de ani de la infiintarea institutiei de invatamant.

Rata inflatiei a coborat in februarie la 5,65%, dupa ce preturile de consum si-au temperat ritmul de crestere la 0,34%. In februarie, combustibilii s-au scumpit cu 1,3%, iar legumele cu aproape 3%.

Totodata, consiliul de Administratie al BNR a decis la ultima sedinta de politica monetara sa mentina rata dobanzii cheie la 5,25%, precum si ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit, de 15% pentru moneda nationala si 20% pentru valuta.

Membrii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR) anticipeaza ca la finalul anului 2014 BNR ar putea relaxa politica monetara, prin reducerea dobanzii la 4,75% in luna decembrie.

Isarescu a mentionat ca orice banca centrala se uita permanent si la cursul de schimb, chiar daca niciun oficial nu recunoaste asta si ca atunci cand se apreciaza leul creste si prestigiul BNR.

„Oricat de tentanta parea pentru public aprecierea monedei nationale, banca centrala a inteles din timp riscul unei aprecieri excesive. Noi inca din 2005-2006 am iesit si am zis populatiei sa nu ia credite in valuta pentru ca sunt periculoase”, a adaugat guvernatorul BNR.

Leul s-a apreciat astazi cu 0,79 bani, pana la un nivel de 4,4032 lei/euro.



Citeste si